هنگامیکه بیمار جهت معاینه دندانپزشکی به مراکز درمانی مراجعه مینماید، ابتدا تاریخچه پزشکی و دندانپزشکی وی گرفتهشده و مروری کلی بر سلامت دستگاههای متفاوت بدن صورت میگیرد. سپس معاینه کامل دندانپزشکی انجام میگردد و در صورت لزوم کلیشه رادیوگرافی تجویزشده و پس از تکمیل فرایند معاینه و تشخیص، نوبت به انجام اقدامات درمانی میرسد. معاینه دندانپزشکی تنها به معاینات دندانی (لقی، پاسخ به سرما و گرما و تست حیات پالپ و…) محدود نمیشود، بلکه شامل معاینه بافت نرم، غدد بزاقی، عضلات جونده، مفصل گیجگاهی فکی، اعصاب،گردن و غدد لنفاوی نیز میباشد. در این مقاله به بررسی اهمیت معاینه گردن بهعنوان جزئی از معاینات معمول دندانپزشکی میپردازیم.
معاینه دقیق تودههای گردنی نیازمند برخورداری از دانش مناسب در رابطه با آناتومی ناحیه، تشخیص افتراقی تودههای گردنی و نحوه قرارگیری شبکه غدد لنفاوی است. درگیری غدد لنفاوی(لنفادنوپاتی) و ضایعات پوستی (کیست سباسه) در هر ناحیه از گردن میتواند دیده شود. شبکه غدد لنفاوی مانند یقهای گردن را در برگرفته و هرکدام از غدد لنفاوی بسته به اینکه در کدام ناحیه واقع باشند درناژ لنفاوی بافتهای خاصی را بر عهدهدارند.
علاوه بر موارد مذکور، معاینه گردن به دستهایی آزموده و باتجربه نیازمند است چراکه معاینه این ناحیه بیشتر بر پایه حس لامسه میباشد. اما جهت تسهیل تشخیص افتراقی تودههای گردنی آنچه میتواند بیش از هر چیز کمککننده باشد تقسیمبندی نواحی گردن و بررسی محتملترین ضایعات با توجه به ناحیه درگیری است. برای مثال ناحیه جنب گردنی، مدین – پارامدین، تحتفکی، تحت چانهای و ناحیه باروتید.
غدد لنفاوی بهطور معمول قابل لمس نیستند اما میتوانند در هر یک از مناطق فوقالذکر به دلیل عفونت و التهاب بافتهایی که درناژ میکنند دچار التهاب یا لنفادنیت شده و قابللمس و گاه دردناک گردند و در برخی مواقع پس از رفع التهاب، غدد لنفاوی بهاندازهی اولیه برنمیگردند و هایپرپلازی خوشخیم لنفاوی ایجاد میگردد .(تصویر۱)
تصویر۱: هایپرپلازی خوشخیم لنفاوی در ناحیه تحت چانهای (شایعترین توده گردنی)
لنفادنتیت های منتشر گردن میتوانند با بیماریهای عفونی مرتبط باشند و در صورت مشاهده نیازمند بررسی دقیق سایر غدد لنفاوی بدن و گاه تجویز رادیوگرافی، بررسیهای آزمایشگاهی و ارجاع جهت معاینات تخصصی پزشکی میباشند .
همچنین غدد لنفاوی ممکن است دچار تومور بدخیم اولیه (لنفوم) و یا ثانویه (متاستاز ) شوند. متاستاز از کارسینوم (بدخیمی )های سایر نواحی سر و گردن بسته به ناحیه درگیری میتواند یک یا تعدادی از غدد لنفاوی را در مناطق درناژ کننده خاص خود در گردن درگیر کند .(تصویر۲) گاه اولین علامت یک بدخیمی بهصورت لنفادنوپاتی گردنی مشاهده میشود که دندانپزشک در تشخیص اولیه آن نقش مهمی ایفا میکند. از این جمله میتوان به سرطانهای نازوفارنکس(ناحیه بینی_حلقی)اشاره نمود. همچنین بدخیمیهای مدیاستن(میان سینه) و دستگاه گوارش نیز میتوانند به غدد لنفاوی فوق ترقوه متاستاز بدهد.
جهت تشخیص لنفادنیت های واکنشی از درگیریهای تومورال اولیه و ثانویه باید در نظر داشت که با توجه به نقش حس لامسه که پیشتر به آن اشاره شد، در معاینه غدد لنفاوی قابللمس، تعداد، اندازه، محل،کانتور، قوام، تحرک، مشخص بودن حدود و درد در لمس باید موردبررسی دقیق قرار بگیرد و در صورت ظن به درگیری تومورال اولیه یا ثانویه ارجاع به متخصص بیماریهای دهان توصیه میشود.
گروهی دیگر از ضایعات پاتولوژیک گردن ازجمله آنژین لودویک از عفونتهای دندانی منشأ گرفته و از اورژانسهای خطرآفرین دندانپزشکی محسوب میگردند. همچنین آبسه فضای مندیبولار نیز از دیگر وضعیتهای پاتولوژیک گردن است که اغلب از پوسیدگیهای وسیع دندانی منشأ گرفته و با حذف عامل عفونت و آنتیبیوتیک تراپی و درناژ باید درمان شود.(تصویر۲)
تصویر۲:سمت راست: متاستاز به غده لنفاوی، سمت چپ: آبسهی فضای مندیبولار
دندانپزشک میتواند اولین کسی باشد که متوجه تغییرات غده تیروئید میشود. یکی از فواید معاینات گردن توسط دندانپزشکان و بخصوص متخصصین بیماریهای دهان و فک و صورت، بررسی غده تیروئید است. زیرا در صورت لمس یا مشاهده تغییرات مربوطه با ارزیابی تاریخچه پزشکی بیمار، وی را به پزشکان فوق تخصص غدد ارجاع میدهند.(تصاویر۳و۴)در اینجا باید اشاره نمود که گاه متخصصین رشتههای پزشکی نیز در برخورد با تودههای گردنی جهت رد عوامل دهانی و دندانی بیمار را به دندانپزشک ارجاع میدهند که این مطلب نیز بیانگر لزوم احاطه دندانپزشکان بر معاینات ناحیه گردن است.
تصویر۳: آناتومی غده تیروئید
غدد بزاقی اصلی تحتفکی و باروتید از دیگر احشاء گردن هستند که با توجه به انواع بیماریهای غدد بزاقی (تومورهای خوشخیم و بدخیم، التهاب یا سیالادنتیت، عفونتهای ویروسی و باکتریایی،سنگ غدد بزاقی، انسداد مجرا، افزایش حجم و متاستاز و….) و یا بیماریهای داخلی درگیر کننده غدد بزاقی (دیابت، شوگرن، سوءتغذیه و…)، معاینه آنها بهعنوان جزئی از معاینات دندانپزشکی در دو بخش معاینه بالینی و بررسی عملکرد انجام میگردد. معاینه بالینی مانند سایر نواحی گردن بیشتر از طریق لمس غده بزاقی صورت میگیرد (لمس غده باروتید به علت موقعیت آناتومیک آن دشوار میباشد) و بررسی عملکرد صحیح غده نیز بیشتر از طریق دوشیدن انجام میگردد تا ضمن ارزیابی کمیت و کیفیت بزاق، انسداد مجرا نیز تشخیص داده شود. علاوه بر معاینه بالینی روشهای متفاوتی نیز برای تصویربرداری غدد بزاقی وجود دارد که در این بحث نمیگنجد.
از دیگر تودههای پاتولوژیک گردن میتوان به کیستهای رشدی تکاملی مانند کیست تیروگلوسال و برانشیال (تصویر ۴)و تومورهای با منشأ عروق و اعصاب گردن و همچنین اتساع سیستیک عروق لنفاوی (سیستیک هیگروما) اشاره نمود که هر یک با توجه به محل درگیری و خصوصیات توده در هنگام لمس، تشخیص داده میشوند.
تصویر۴: سمت راست: گواتر، سمت چپ: کیست برانشیال
با توجه مطالب مذکور و طیف وسیع ضایعات و تودههای پاتولوژیک در نواحی متفاوت گردن و نقش دندانپزشکان در تشخیص اولیه و ارجاع بیمار لازم است که همه دندانپزشکان اصول صحیح معاینات گردن را فراگرفته و دانش مناسبی جهت تشخیص افتراقی تودههای این ناحیه کسب کنند تا معاینات گردن بهعنوان جزئی از معاینات معمول دندانپزشکی انجام گردد. همچنین ارجاع بیمار به متخصص بیماریهای دهان میتواند راهکاری مناسب جهت انجام فرایند صحیح تشخیص و درمان تودههای گردنی باشد.
دکتر شیلان صلاح، متخصص بیماریهای دهان و فک و صورت (دارای بورد تخصصی)