DentOnline
تجربه درمان دندان‌پزشکی کنار ساحل!
تجربه درمان دندان‌پزشکی کنار ساحل!

آرامش بیشتر بیماران دندان‌پزشکی با نمایش تصاویر مجازی از طبیعت

دانشمندان بریتانیایی دریافته‌اند نمایش طبیعت به بیماران از طریق تصاویر مجازی حین درمان‌های دندان‌پزشکی، از میزان عصبیت آن‌ها می‌کاهد. به گفته آنان، قرار دادن عینکی در مقابل چشمان بیماران که تصاویر طبیعت را به آنان نشان می‌دهد، به بسیاری افراد کمک کرده است که بتوانند از ترس‌های خود عبور کنند، البته باید گفت این موضوع در مورد همه صادق نیست.
جالب است بدانید که در این بین، بیمارانی که مناظر مربوط به مناطق شهری‌تر را از طریق این عینک مشاهده کردند، به میزان دیگران از این مزایا بهره‌مند نشدند. دکتر سابین پال، Sabine Pahlاستاد دانشگاه پلی‌موت بریتانیا که یکی از نویسندگان این مقاله پژوهشی است، می‌گوید: «ایده ما این بود که طبیعت را به یک موقعیت استرس‌زا، مانند یونیت شخصی که دندانش در حال جراحی است بیاوریم و انتظارمان این بود که این کار همان مزایای رفتن به دل طبیعت را داشته باشد.»
او ادامه می‌دهد: «ما مزایای رفتن به طبیعت را از نظر جنبه‌های جسمی و روانی می‌دانیم و مطلع هستیم که در این شرایط، افراد احساس آرامش می‌کنند و قوای شناختی آنان بهبود می‌یابد. همچنین می‌دانیم درصد زیادی از افراد با عصبیت به دندان‌پزشکی مراجعه می‌کنند، چرا که قرار است درد را تحمل کنند و به دلیل نگرانی‌هایشان تمایل دارند وقت دندان‌پزشکی را کنسل کنند که در نهایت تأثیر بدی بر روی دندان‌هایشان می‌گذارد. بنابراین درصدد هستیم به نوعی در این عصبیت قبل از رفتن به دندان‌پزشکی مداخله کنیم.»
در نهایت این تفکر، منجر به این شد که محققین که نمی‌توانستند یونیت دندان‌پزشکی را به دل طبیعت ببرند، طبیعت را به کلینیک دندان‌پزشکی بیاورند و اجازه دهند بیماران به شکل مجازی آن را تجربه کنند.
جامعه آماری این پژوهش، شامل هفتاد بیمار بود که به سه گروه تقسیم‌بندی شده بودند. گروه اول به همان شیوه معمول تحت درمان دندان‌پزشکی قرار گرفتند و عینکی بر چشم نگذاشتند، گروه دوم یک طبیعت مجازی شهری را حین درمان می‌دیدند و گروه سوم، یک ساحل را از عینکی که به چشم داشتند تماشا می‌کردند.

دکتر پال می‌گوید: «ما دریافتیم افرادی که طبیعت مجازی را حین درمان می‌دیدند، درد بسیار کمتری را تجربه می‌کردند. این یافته برای ما حائز اهمیت است، چرا که اشخاص گمان می‌کنند که حواس‌پرتی موجب این نتیجه شده است و این در حالی است که افرادی که مناظر طبیعی را مشاهده می‌کردند نسبت به افرادی که مناظر شهری را مشاهده می‌کردند، درد بسیار کمتری را تجربه کردند. در حقیقت، عکس‌العمل کسانی که اصلاً تصویر مجازی نمی‌دیدند و کسانی که مناظر شهری را می‌دیدند، کم‌وبیش یکسان بود.»
به گفته او، اگرچه تأثیر رفتن به دل طبیعت پیش از این در تحقیقاتی بررسی شده بود، اما تفاوت معنادار بین مناظر شهری و طبیعت محققان را شگفت‌زده کرده است. ذکر این نکته ضروری است که دیدن طبیعت، علاوه بر بهبود خلق افراد، سبب کاهش قابل توجه فشار خون و ضربان قلب آنان هم شده بود.
دکتر ملیسا اووری Melissa Auvray، دندان‌پزشکی که در این تحقیق شرکت کرده، اظهار کرده است که هر چیزی که بتواند به بیماران کمک کند، ارزش تحقیق و پژوهش دارد. او به این دلیل که به دانش چگونگی تسکین‌بخشی به افراد علاقه دارد، مشتاق بود که در این پژوهش نقشی داشته باشد.
این دندان‌پزشک می‌گوید: «مزیت استفاده از واقعیت مجازی این است که هر دندان‌پزشکی می‌تواند کار کردن با این کیت را به سادگی یاد بگیرد و بیمارانش را از مزایای آن بهره‌مند کند، اما در صورتی که برای بیمار آرامش‌بخش تزریق شود، نیاز به یک همراه دارد که او را تا خانه ببرد و همچنین دندان‌پزشک و پرستارش هم در این زمینه باید آموزش‌های تکمیلی ببینند.»
او ادامه می‌دهد: «البته روش واقعیت مجازی برای همه مفید نخواهد بود، اما به اعتقاد من، به این ترتیب کار برای بیمارانی که واقعاً نمی‌توانند بر روی یونیت آرام بنشینند و صبر کنند تا درمان دندانشان تمام شود، ساده‌تر می‌شود.»
او تأکید می‌کند: «هر چیزی که سبب شود بیمار درد را فراموش کند ارزشمند است، چرا که در این صورت، تصویر بدی از درمان دندان‌پزشکی نخواهد داشت و بیشتر مشتاق است که دوباره بازگردد و درمانش را پیگیری کند.»
دکتر اووری به خبرنگاران گفته است که محققین، چند هفته بعد از مراجعه بیماران به دندان‌پزشکی و درمان او همراه با تصاویر مجازی طبیعت، وضعیت آنان را پیگیری کرده‌ و نتایج مثبتی مشاهده کرده‌اند که حاکی از این بوده که  ترسی که در ذهن داشته‌اند بهبود یافته است.
البته باید گفت محصولات تجاری وجود دارند که ادعا می‌شود می‌توانند حالات عصبی و احساس ناراحتی بیمار را در موارد این‌چنینی کاهش دهند، اما محققین از این موضوع ابراز نگرانی می‌کنند که این سیستم‌ها به درستی آزمایش نشده‌اند و ممکن است کارایی حداکثری که از این تکنولوژی انتظار می‌رود را نداشته باشند.

 

منبع: بی‌بی‌سی