پارلمان اروپا با کاهش مصرف آمالگام در درمانهای دندانپزشکی موافقت کرد. قانون جدید این پارلمان که به تازگی تصویب شده است، درصدد برآمده تا مصرف آمالگام را بهعنوان بخشی از برنامه کاهش آلودگی جیوه سازمان ملل متحد، تا سال ۲۰۳۰ کاهش دهد.
آمالگام ملغمهای از جیوه، نقره، مس، روی و قلع است که نیمی از آن را جیوه تشکیل میدهد. این فلز در اصل برای پیوند برقرار کردن بین دیگر فلزات برای ساخت ترکیبی با قابلیت پرکردن دندان استفاده میشود. اغلب مردم، آمالگامهای دندانی را به نام پرکردگیهای نقرهایرنگ دندان میشناسند.
اتحادیه اروپا در نظر دارد برای همگام شدن با کنوانسیون سازمان ملل متحد میناماتا ۲۰۱۳ که موضوع آن کاهش آلودگی محیط زیست با جیوه بود، در راستای کاهش مصرف این فلز آلودهکننده محیط زیست گام بردارد. رأی پارلمان که انتظار میرود در شورای اروپا تصویب شود، گامی در جهت کاهش مصرف جیوه است. البته اتحادیه اروپا هم کاهش مصرف آمالگام تا مرحله حذف آن تا سال ۲۰۳۰ را مورد بررسی قرار خواهد داد.
به گزارش انجمن دندانپزشکی بریتانیا (BDA)، گمانهزنیهایی وجود دارد که این زمان ممکن است تا سال ۲۰۲۲ کاهش یابد. این انجمن میگوید دندانپزشکان بریتانیایی، پس از کاهش یا حذف مصرف آمالگام، انواع و اقسام مواد را در دسترس خواهند داشت تا بتوانند پاسخگوی نیاز بیمارانشان باشند. البته شواهد نشان میدهد آمالگام برای بیمارانی که دندانهایشان را با آن پر کردهاند بیخطر است چرا که با دیگر فلزات ترکیب میشود و خاصیت مسمومکنندگی خود را از دست میدهد. ناگفته نماند که عمل جویدن، ممکن است سبب ساطع شدن بخارات جیوه شود، اما میزان آن جزئی است.
به هر حال، آژانس تنظیم مقررات داروها و محصولات بهداشتی بریتانیا (MHRA)، میگوید احتیاط حکم میکند آمالگام در زنان باردار تعویض یا تجویز نشود، اگرچه هیچ مشاهدهای مبنی بر خطرناک بودن آن وجود ندارد.
گفتنی است مواد پرکردنی که NHS برای جایگزینی آمالگام در نظر گرفته است، ممکن است کامپوزیت ساخته شده از سرامیک یا پودر شیشه و به رنگ دندان باشند که جلوه بهتری دارند و همچنین پر کردن دندان با آنها، بهسختی آمالگام نیست.
منبع:medscape.com