بیقراری معلولان اوتیسمی به هنگام معاینه دندان هایشان سبب میشود که این کودکان نتوانند به راحتی روی صندلی دندانپزشکی بنشینند. به همین دلیل آنها نیازمند صندلیهای مخصوصی هستند که بدن آنها را ثابت نگهدارد و یا اینکه هنگام معاینه دندان با استفاده از امکانات بیهوشی، بیهوش شوند.
متأسفانه این امکانات در مطب هیچ دندانپزشکی در خراسانشمالی وجود ندارد و وزارت بهداشت و درمان هم هیچ وظیفهای برای دندانپزشکان برای ایجاد این امکانات در مطبهایشان تعریف نکرده است.
راه چمنی، رئیس مرکز اوتیسم خراسانشمالی با اشاره به اینکه اوتیسم اختلالی است که از سن 18 تا 24 ماهگی در نوزادان قابل تشخیص است، گفت: این افراد یک سری از حرکات را دیرتر انجام میدهند به عنوان مثال دیرتر راه میروند و دیرتر صحبت میکنند.
وی با اشاره به اینکه یکی از مهمترین مشکلات بیماران اوتویسمی در این استان نبود خدمات مناسب دندانپزشکی به این افراد است، افزود: افراد دارای اختلال اوتیسم به علت اینکه به شدت بیقرار هستند و تحمل ماندن به مدت طولانی در زیر یونیت دندانپزشکی را ندارند. باید یک متخصص بیهوشی نیز در کنار آن وجود داشته باشد اما چنین امکانی در این استان وجود ندارد. اغلب این بیماران مجبور هستند به شهرهای دیگر که این نوع از خدمات ارائه میشود مراجعه کنند.
وی خاطرنشان کرد: شرایط خدمات دندانپزشکی مختص این بیماران در این استان وجود ندارد و این امر تبدیل به یک دغدغه بزرگ برای خانوادههای این افراد شده است.
راه چمنی با تصریح بر اینکه هزینه نگهداری بیماران اوتیسمی برای خانوادههای آنها طی یک ماه بسیار بالا است، تاکید کرد: باید این نوع از این امکانات در این استان فراهم شود تا حداقل هزینه ایاب و ذهاب برای دریافت خدمات دندانپزشکی به این افراد کاسته شود.
وی با اشاره به افزایش تعداد بیماران مبتلا به این اختلال در این استان، وجود پزشک متخصص بیهوشی برای ارائه خدمات دندانپزشکی را ضروری بیان کرد.
اسماعیل قریانی مدیر کل بهزیستی خراسانشمالی در ادامه با بیان اینکه حدود 33 بیمار اوتیسم در این استان وجود دارد، توضیح داد: تعداد این افراد رو به افزایش است و خانوادهها باید به هنگام بارداری به انجام مواردی همچون تست ژنتیک تاکید داشته باشند.
به گفته وی بیماری اوتیسم یک اختلال عملکردی است که زندگی را برای خانوادههای این نوع از بیماران دچار مشکل میکند.
وی با اشاره به اینکه بهزیستی ماهیانه یارانههایی را به این نوع بیماران اختصاص میدهد، افزود: اما متاسفانه هزینههای استفاده شده برای افرادی که دارای این نوع از اختلال هستند بسیار بالاست و خانوادهها نیز مجبور به پرداخت هزینههایی میشوند.
این مقام مسئول در خصوص ارائه خدمات دندانپزشکی به این افراد نیز تصریح کرد: افرادی که برای دریافت خدمات دندانپزشکی مرکز فیاض بخش مشهد مراجعه کرده باشند با ارائه گواهی میتوانند تمامی هزینهها را از این اداره کل دریافت کنند. علاوه بر آن این اداره کل به منظور ارائه خدمات بهتر به این بیماران در سال گذشته مرکز اوتیسم را در بجنورد با هزینه کرد 700 میلیون ریال راهاندازی کرد که خدماتی همچون گفتار درمانی، کاردرمانی و مشاوره را ارائه میدهد.
دکتر جمشید ربانی، کارشناس مسئول دهان و دندان دانشگاه علوم پزشکی خراسانشمالی نیز در ادامه گفت: بی قرار بودن تعدادی از بیماران اوتیسمی موجب میشود تا نتوانند راحت روی صندلی بنشینند و این مسأله سبب پرخاش آنها میشود به همین دلیل برای جلوگیری از این اتفاق باید به آنها آرامبخش داده شود تا در طول معاینه آرام باشند.
وی، مهمترین علت خرابی دندانهای معلولان ذهنی را تنفس از راه دهان بیان کرد و افزود: اغلب معلولان ذهنی از راه دهان نفس میکشند و این مسأله سبب خرابی دندانها میشود.
ربانی در نهایت به خانوادههایی که معلولانشان را در منزل نگهداری میکنند توصیه کرد: برای مسواکزدن دندانهای معلولان از مسواک برقی استفاده نکنند، چرا که نیرویی که این مسواکها به دندان و لثه وارد میکنند، قابل کنترل نیست و باعث آزردگی دندانهای فرزند معلولشان میشود.
وی با بیان اینکه در بیمارستان امام علی(ع) بجنورد یک مرکز متخصص دندان بیماران اوتیسمی و سایر معلولان ذهنی طی 10 تا 15 روز آینده راه اندازی میشود، گفت: با راه اندازی این مرکز یکی از مهمترین مشکلات این افراد که دهان و دندان است، حل میشود. در این مرکز در کنار دندانپزشک از یک پزشک متخصص بیهوشی نیز استفاده میشود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا در این مرکز از یونیتهای دندانپزشکی مخصوص این افراد نیز استفاده میشود، اظهار کرد: از آنجاییکه در این مرکز از پزشک متخصص بیهوشی استفاده میشود دیگر نیازی به یونیتهای مخصوص نیست.
منبع: ایسنا