وزیر بهداشت "آموزش" را موتور اصلی خدمت و سلامت در جامعه توصیف کرد و گفت: اگر حق آموزش به درستی ادا شود در سایر حوزهها نظیر سلامت، درمان و بهداشت به اهداف خود خواهیم رسید.
دکتر سیدحسن هاشمی در اجلاس معاونین آموزشی روسا و مدیران بیمارستانهای آموزشی وزارت بهداشت که امروز در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار شد، آموزش را مهمترین وظیفه و خدمت وزارت بهداشت توصیف کرد و گفت: اگر حق آموزش به درستی ادا نشود سایر ماموریتهای وزارت بهداشت در حوزههای بهداشت، درمان و غیره نیز موفقیتآمیز نخواهد بود چراکه همه این فعالیتها در خدمت آموزش است و بدون داشتن فارغالتحصیل عالم و علاقهمند، خدمت به مردم و کشور محقق نخواهد شد.
وی در ادامه تصریح کرد: برای اینکه نظام سلامت کارآمدی داشته باشیم باید برای تربیت نیروی انسانی و آموزش اهمیت ویژهای قائل شویم. چراکه موتور اصلی خدمت در سلامت از آموزش شروع میشود.
وزیر بهداشت تاکید کرد: درست است که در کشور ما هر کسی از منظر خود صحبتهایی انجام میدهد. امروز در جامعه همه درخصوص همه موضوعات اعم از هوا، دریا، زمین، ارض و سما اظهارنظر میکنند و کارشناس هستند اما باید بدانیم اگر در بیمارستانهای ما پزشک دانا، عالم با مهارت و تجربه کافی حضور نداشته باشند این بیمارستانها درآمدزایی نیز ندارند و مردم به این مراکز مراجعه نخواهند کرد و این مورد در همه زمینهها اعم از دندانپزشکی، داروسازی و سایر گروههای علوم پزشکی یعنی پیراپزشکی را نیز شامل میشود.
دکتر هاشمی افزود: اگر در عرصههای علمی جهانی موفقیتهایی به دست آمده مدیون آموزش نیروهای متخصص و کارآمد است و خوشبختانه معاونت آموزشی وزارت بهداشت در این زمینه کارهای ارزشمندی را شروع کرده که این اقدامات به پیشرفت سایر امور پژوهشی، تحقیقاتی، درمان و غیره نیز شده است. اگرچه باید بپذیریم هنوز در اول راه هستیم و به نقطه مطلوب نرسیدهایم.
به گفته وزیر بهداشت باید در قالب کارگاههای آموزشی منطقهای و ملی برای آموزش دادن و تربیت نیروهای انسانی اقداماتی را باید انجام بدهیم. اگرچه همانطور که گفته شد معاونت آموزشی در این زمینه بدون هیچ منت و با تمام توان و امکانات محدود کارهای ارزشمندی را انجام میدهد.
وی همچنین اجرای طرح تحول سلامت را فرصتطلبی موثر در وزارت بهداشت توصیف کرد و گفت: حاصل اجرای این طرح رضایتمندی بیشتر مردم است. اگرچه اجرای آن همچنان جای ارتقاء دارد که باید با توجه به بخشهای آموزشی مهارت و نظارت این طرح را تقویت کرد.
دکتر هاشمی خاطرنشان کرد: یکی از مشکلاتی که در عرصه نظارت وجود دارد این است که طول عمر خدمت مدیران محدود است و این موضوع در زمینه نظارت مشکل ایجاد میکند.
وزیر بهداشت افزود: من فکر میکنم اگر بتوانیم قدم اولیه را در این زمینه به صورت خودجوش و سازمانیافته به سمتی هدایت کنیم که برای روسا، مدیران بیمارستانها و معاونین آموزشی دورههای آموزشی و بازدید از خارج از کشور فراهم کنیم میتوانیم آموزش آنها را ارتقاء و در کنار آن تنفیظ اختیار کنیم و این خواسته آرزویی بود که متاسفانه تاکنون محقق نشده است.
وی ادامه داد: این درست نیست که همه اختیارات در اختیار رئیس بیمارستان قرار داده شود بلکه به نظر من باید بیمارستانها به صورت هیاتامنایی اداره شود. خواستهای که تاکنون محقق نشده گرچه برای ایجاد تغییر لازم است به ویژگی یعنی اراده قوی، هزینه و جسارت به کار ببریم و بیمارستانهای ما در حال حاضر براساس سیستم سنتی اداره میشوند.
به گفته دکتر هاشمی، خوشبختانه براساس گزارشهایی که در اجلاس امروز ارائه شد کارهای خوبی در بیمارستانهای آموزشی کشور انجام میشود اما اگر بخواهیم در حوزه آموزش برنامههای مشخصی را داشته باشیم این موفقیتها با سرعت بیشتری پیش خواهد رفت.
وی گفت: جایگاه رئیس در بیمارستانهای آموزشی یک جایگاه علمی است و باید مثل یک عَلم در حوزه آموزش، فناوری، دانش و علم، مجموعه بیمارستانی را هدایت کند و کارهای اجرایی بیمارستانها باید توسط مدیرعامل انجام شود و مدیرعامل نیز باید حداقل 5 تا 15 سال در جایگاه مدیریت حضور داشته باشد تا بتواند کارهای خود را به سرانجام برساند.
وزیر بهداشت تاکید کرد: باید ساختار بیمارستانهای آموزشی در حوزههای مختلف اعم از نیروی انسانی متخصص و فوقتخصص همچنین از نظر تعداد استاد و هیات علمی تعریف شود. در برخی کشورها بیمارستانهای آموزشی حداقل 16 متخصص در اختیار دارد اما ما در این زمینه با مشکل مواجه هستیم.
دکتر هاشمی همچنین با تاکید بر ضرورت ادغام بیمارستانهای آموزشی در کشور خاطرنشان کرد: در حال حاضر 250 بیمارستان آموزشی در کشور وجود دارد که به نظر من برای ارائه هرچه بهتر خدمات و با توجه به امکانات موجود لازم است این تعداد بیمارستانها ادغام و به 150 بیمارستان کاهش یابد و ضرورتی وجود ندارد که یک دانشگاه علوم پزشکی نظیر دانشگاه تهران 17 بیمارستان آموزشی در زیرمجموعه خود داشته باشد.
وی تاکید کرد: متاسفانه ما قربانی بیتوجهی مسوولان در طول این چند دهه هستیم اگرچه در حال حاضر نیز این بیتوجهی وجود دارد اما شدت ضعف آن با هم تغییر کرده است.
وزیر بهداشت از میزان منابع اختصاصی به حوزه سلامت مردم انتقاد کرد و گفت: متاسفانه پولی که برای سلامت مردم اعم از بهداشت و درمان داده شده است اما هنوز به مبلغ سال 90 نرسیده در حالی که دلار در کشور سه برابر شده و تورم افزایش یافته است.
به گفته دکتر هاشمی، در حال حاضر این توقع در جامعه ایجاد شده و جایی که باید تشکر میکردیم جامعه پزشکی را مورد انتقاد قرار دادیم و این بلاهای فعلی کشور است. اینکه چه کسی میخواهد گرفتاریهای مردم را میخواهد حل کند خدا میداند.
وی از کمبود نیروی متخصص سلامت در برخی نقاط کشور انتقاد کرد و گفت: متاسفانه در بسیاری از نقاط کشور نیازمند نیروی متخصص هستیم و این موضوع را هرچه به دولت و مجلس گفتیم هیچ توفیقی در برنامه پنجم حاصل نشد. امیدوارم در برنامه ششم اتفاق خوبی بیفتد تا به بخش آموزش که مهمترین سرمایه کشور محسوب میشود توجه ویژهای صورت بگیرد.
به گفته وزیر بهداشت، تربیت 500 مدیر بیمارستانی امری بسیار مهم و ضروری است تا براساس آن افرادی وارد بیمارستانها شوند که با تراز مالی آشنا باشند که بتوانند درآمد و هزینه را مدیریت کنند. متاسفانه در این زمینه ضمن اینکه درگیر کارهای روزمره شدیم اما برخی دوستان نیز بدقولیها و نامهربانیهایی انجام دادند که تاکنون آموزش این افراد محقق نشده است.
وزیر بهداشت در پایان خاطرنشان کرد: من به آینده امیدوار هستم و شاید این گفتههای من به دلیل بالا بودن انتظار و توقعی است که از خودمان داریم اما ما علاقهمند هستیم آنچه را که به زبان میآوریم در عمل نیز پیاده کنیم.
به گزارش ایسنا، در این اجلاس با حضور دکتر حسینی رئیس امور سلامت سازمان برنامه و بودجه، دکتر سیدحسن هاشمی وزیر بهداشت، دکتر پیوندی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دکتر حاجمیراسماعیل رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران و دکتر لاریجانی معاون آموزشی وزارت بهداشت از سه کتاب با عنوان «سند استاندارد سنجههای اعتباربخشی بیمارستانهای آموزشی»، «درسنامه سلامت در حوادث و بلایا» و «دانشگاه نسل سوم و کارآفرین» رونمایی شد.
منبع: ایسنا