DentOnline
دانشکده دندان‌پزشکی آزاد تهران رکورددار تعداد اعضای هیات‌علمی
دانشکده دندان‌پزشکی آزاد تهران رکورددار تعداد اعضای هیات‌علمی

رییس دانشگاه آزاد اسلامی واحد دندانپزشکی می‌گوید: واحد دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی از نظر تعداد اعضای هیات علمی رتبه یک کشوری را دربین تمام دانشکده دندانپزشکی وزارت بهداشت درمان، آموزش پزشکی دارد. حدود ۱۲۸ نفرعضو هیات علمی تمام وقت و حدود ۸۵ نفر نیروی پاره وقت (حق التدریس) خدمت رسانی می‌کنند.

نیوشا یعقوبی: واحد دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی شهریور ۱۳۶۵ راه اندازی شد و در حال حاضر دکتر افشین حراجی ریاست این دانشگاه را بر عهده دارد. او ابتدا معاون پژوهش این واحد بوده و به سوالات ایسکانیوز پاسخ می‌دهد.

لطفا خودتان را معرفی کنید و بفرمایید چگونه وارد دانشگاه شدید؟
من افشین حراجی متخصص جراحی فک و صورت و استاد تمام هستم، در سال ۱۳۷۳ موفق به اخذ مدرک دکترای دندانپزشکی عمومی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد دندانپزشکی تهران شدم و تخصص خود را در سال ۱۳۸۰ از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گرفتم و پس از انجام دادن تعهدات قانونی در سال ۱۳۸۵ به دلیل نیاز دانشگاه به عنوان معلم مشغول به کار و در تیرماه ۸۹ به عنوان رئیس آزاد اسلامی واحد دندانپزشکی تهران انتخاب شدم.

دستاورد دانشگاه را چطور ارزیابی می‌کنید؟
در حال حاضر در تمام مقاطع مصوب‌ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در رشته‌های دندانپزشکی شامل کار‌شناسی پیوسته و ناپیوسته پروتزهای دندانی، رشته‌ دکترای حرفه‌ای و دکترای تخصصی دانشجو داریم. همچنین دارای ۹ رشته تخصصی رزیدنتی در رشته‌های مختلف دندانپزشکی هستیم یعنی رشته‌ای وجود ندارد که ما در چرخه و یا حلقه آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در رشته دندانپزشکی نداشته باشیم.

حدودا چند دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی واحد دندانپزشکی تهران مشغول به تحصیل هستند؟
تعداد دانشجوهای دکترای تخصصی، دکترای حرفه‌ای و کار‌شناسی پروتز بین ۱۲۵۰ تا ۱۳۰۰ نفراست البته باید این نکته را مد نظر بگیریم که در مهر ماه تعداد دانشجویان بیشتر است و پس از گذراندن دوران تحصیل خود، فارغ‌التحصیل شده و ورودی‌های بهمن جایگزین آن‌ها می‌شوند. به طور کلی می‌توان گفت حدوداً ۱۳۰۰ تا ۱۳۵۰ دانشجو در واحد دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی مشغول به تحصیل هستند.

سالانه چه تعداد دانشجو پذیرش می‌کنید؟
دقیقا در دوره دکترای حرفه‌ای طی ۲ ترم ۵۵ نفر دانشجو می‌پذیریم یعنی ۱۱۰ دانشجو پذیرش می‌شوند همچنین ورودی‌های تحصیلات تکمیلی در سال ۲۷ نفر به صورت ۹ گروه ۳ نفر در رشته‌های مختلف است.

آیا برنامه‌هایی برای جذب دانشجوی بیشتر دارید؟
متاسفانه خیر. دندانپزشکی رشته‌ای کامل وابسته به ابزار و تجهیزات گرانقیمت است. این رشته در تمام دنیا به عنوان یکی از پرهزینه‌ترین رشته‌های تحصیلی شناخته می‌شود که در ایران نیز همین طور است به طوری که بالا‌ترین سرانه تحصیلی در کل رشته‌های وزارت بهداشت و وزارت علوم، رشته دندانپزشکی است به همین دلیل این رشته نیازمند ابزار، تجهیزات، لوازم و فضای کافی است. ما در حال حاضر در واحد دندانپزشکی این امکانات را برای جذب دانشجوی بیشتر نداریم. چون دندان پزشکی رشته بسیار حیاتی و کلیدی است و داوطلب‌های بسیاری دارد مثلا اگر اعلام کنیم تصمیم داریم که سالی۵۰۰ دانشجو جذب کنیم، بدون شک ۵۰۰ نفر داوطلب برای ادامه تحصیل در این رشته وجود دارد. انشاالله با همت رئیس دانشگاه آزاد اسلامی دکتر میرزاده و معاون علوم پزشکی دکترابطحی و سایر مسئولان مربوطه قرار است فضای بزرگتری در اختیار ما قرار داده شود در این صورت می‌توانیم برای جذب دانشجوی بیشتر اقدامات مناسبی را در نظر بگیریم.

روند تحصیلی در رشته دندانپزشکی به چه صورتی است؟
دانشجویان دانشگاه دندانپزشکی پس از اخذ مدرک دیپلم و کنکورسراسری وارد دانشگاه می‌شوند. معمولا دانشجویان در ۴ ترم اول دروس علوم پایه مشترک میان گروه‌های پزشکی، علوم پزشکی و داروسازی را می‌گذرانند، پس از گذراندن این ۴ ترم دانشجویان ملزم هستند در امتحان علوم پایه شرکت کنند. این آزمون در حال حاضر به صورت سراسری توسط دانشگاه آزاد اسلامی برگزار می‌شود و در گذشته به صورت کشوری برگزار می‌شد. پس از گذراندن این ۴ ترم دانشجویان وارد مرحله بالینی می‌شوند که این مرحله پری کلینیک گفته می‌شود و در آن دانشجویان روی فانتوم، ماکت و مدل‌های غیر انسانی کار می‌کنند که معمولا ۲ یا ۳ ترم طول می‌کشد. پس از آن در ترم ۸ دانشجویان وارد کلینیک شده و ۴ ترم را در آنجا می‌گذرانند و در ترم ۱۲ فارغ‌التحصیل می‌شوند، تمامی خصوصیات ذکر شده درباره دکترای حرفه‌ای عمومی است لازم به ذکر است روند تحصیلی دکترای تخصصی نیز براساس نوع رشته انتخابی متفاوت است مثلا دانشجویان در رشته فک و صورت باید ۵ سال تحصیل کنند و این زمان برای رشته‌های دیگر متفاوت است.

تعداد کارمندان واحد دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی چقدر است؟
حدودا ۱۳۰ نفر کارمند غیرهیات علمی داریم.

درباره سمپوزیوم‌های واحد دندانپزشکی توضیح دهید
واحد دندانپزشکی در سال آینده کنگره‌ای با نام کنگره سراسری دندانپزشکی دانشگاه آزاد برگزار می‌ کند که امسال ششمین دوره آن با موفقیت برگزار شد. مقرر است این کنگره هرساله برگزار شود البته ریاست این کنگره تعیین شده و انشالله حکمشان را هم تحویل خواهیم داد و او از امسال آماده می‌شود که هر سال در هفته آخر شهریور یا هفته اول مهر این کنگره را برگزار کند. از طرفی کنگره‌ها و دوره‌های مختلفی توسط مراکز تحقیقاتی ما برگزار شده است، اولین سمپوزم‌ بایومتریال توسط این مراکز برگزار شد. همچنین این مراکز در صدد هستند تا دومین سمپوزیوم بایومتریال را برگزار کنند. مرکز تحقیقات جمجمه، فک و صورت در حال حاضر دوره‌ها و کلاس‌های مختلفی مانند ایمپلنتولوژی دوره‌های مختلف آموزش فلپ‌ها و برش‌های مختلف جراحی را برگزار کرده است به طور کلی در این زمینه هیچ کم و کسری وجود ندارد و کمتر دانشگاهی پیدا می‌شود که این تعداد سمپوزیوم و دوره‌های خارجی را برگزار کند.

در دوره مدیریت دکتر میرزاده چه حمایت‌هایی برای رفاه و آسایش دانشجویان و افزایش سطح علمی آنان در نظر گرفته شده است؟
ه‌مان طور که گفتم رشته دندانپزشکی دارای بالا‌ترین سرانه گروه علوم پزشکی و غیرپزشکی است در حال حاضر سرانه سالانه یک دانشجوی دندانپزشکی در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در کشور حدودا بین ۳۰ تا ۳۵ میلیون تومان است. اما میزان شهریه دریافتی از دانشجویان واحد تقریبا کمتر از ۵۰درصداین مبلغ است. لازم به ذکر است که اگر کمک‌های ریاست محترم دانشگاه آزاد اسلامی و مسئولان مربوطه نبود هیچکدام از گروه‌های پزشکی مخصوصاً دندانپزشکی نمی‌توانست ادامه حیات بدهد.

همان طور که می‌دانید دکتر میرزاده بر مسائل دانش بنیان تاکید بسیاری دارند. آیا واحد دندانپزشکی اقداماتی در این زمینه انجام داده است؟
در این زمینه در مراکز تحقیقاتی اقداماتی در حال انجام است است و سعی می‌کنیم تا زیر ساخت‌های لازم را در این زمینه مانند مراکز تحقیقاتی ایمپلنت را آماده کنیم. دکتر میرزاده تاکید بسیاری بر انجام این امر دارند و اعلام کردند در این زمینه از هیچ کمکی دریغ نکنند تا بتوانیم در زمینه ایمپلنت‌های دندانی به فعالیت بپردازیم.

وضعیت واحد دندانپزشکی از لحاظ علمی، نرم افزاری، هیئت علمی و… چه قدر با دانشگاه سراسری تفاوت دارد؟
واحد دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی از نظر تعداد اعضای هیات علمی رتبه یک کشوری را دربین تمام دانشکده دندانپزشکی علوم پزشکی دارد. ما حدود ۱۲۸ نفرعضو هیات علمی تمام وقت و حدود ۸۵ نفر نیروی پاره وقت (حق التدریس) داریم. نسبت اعضای هیئت علمی به دانشجو یک به پنج است این نسبت در نیروهای رسمی یک به هشت و در نیروهای حق التدریس یک به ۶ است.
واحد دندانپزشکی دارای بالا‌ترین رتبه بر‌تر کنکور، رتبه‌های دستیاری، رتبه‌های فارغ‌التحصیلی، رتبه‌های علوم پایه است. نفر اول علوم پایه کشوری، نفرات اول آزمون دستیاری، نفرات بر‌تر برد تخصصی و اساتیدی که داریم، همچنین تعداد مقالات، جایگاه مقالات، کتاب‌های چاپ شده، رتبه‌هایی که در جشنواره‌ها به دست می‌آوریم نشان دهنده سطح علمی این دانشگاه است.

نحوه ارائه خدمات واحد دندانپزشکی به مردم و کارکنان دانشگاه آزاد چگونه است؟
واحد دندانپزشکی دارای ۳ دسته کلینیک است یکی از آن‌ها کلینیک آموزشی دوره‌های عمومی است که دانشجویان دوره دکترای حرفه‌ای عمومی در آن مشغول به کار هستند و کارهای سطح یک و روتین و پایه دندانپزشکی را انجام می‌دهند و مراجعان خوبی دارد. در کلینیک‌های تخصصی دستیاران ما کار می‌کنند. به جرات می‌توانم بگویم که دستیارانی که چه در اینجا و چه در کلینیک‌ها ی بیمارستان بوعلی کار می‌کنند بر‌ترین و سخت‌ترین، پیشرفته‌ترین و مشکل‌ترین درمان‌های دندانپزشکی را در کل کشور انجام می‌دهند. سطح بعدی کلینک‌های ویژه است که اساتید و اعضای هیئت علمی روزانه با تعرفه‌های بسیار کمتر از تعرفه‌های مطب در آنجا مشغول به فعالیت هستند. تعرفه‌های قسمت کلینک‌های عمومی و آموزشی از تعرفه‌های معمول بسیار کمتر است حتی در بسیاری از موارد با توجه به بیمار مراجعه کننده تخفیفاتی برای او در نظر گرفته شود و حتی به صورت رایگان خدمات دریافت کند. در کلینیک‌های ویژه اکثر واحدهای مستقر در تهران با کلینیک ویژه کارکنان سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی قرار داد دارد و تخفیف‌هایی به آن‌ها تعلق می‌گیرد.

 

منبع: دندانه

 

 

 مشاهده خبرهای بیشتر

عضویت در کانال تلگرام دنت آنلاین