DentOnline
دندانپزشکان و کارکنان معادن بیشترین افرادی که تحت تاثیر جیوه میباشند
دندانپزشکان و کارکنان معادن بیشترین افرادی که تحت تاثیر جیوه میباشند

استاد دانشگاه تربیت مدرس گفت: بیشترین افرادی که تحت تاثیر جیوه قرار دارند، دندانپزشکان و کارکنان معادن هستند، طرحی در سوئد در حال اجرا است که براساس آن، آمالگام ها را از دندان شهروندان خارج می کنند.

عباس اسماعیلی روز سه شنبه در همایش عناصر کمیاب در دانشگاه تربیت مدرس با بیان اینکه ورود جیوه به بدن از راه های مختلف صورت می گیرد، افزود: یکی از مهترین و اصلی ترین راه ها مصرف آبزیان آلوده به جیوه است و ماهی که سالم ترین غذا است، می تواند با این آلودگی به خطرناک ترین مواد غذایی تبدیل شود.

وی با تاکید بر این که جیوه به عنوان عنصر کمیاب موجب بروز انواع بیماری ها در انسان می شود تاکید کرد: دیدگاه محیط زیست این است که اگر مولفه ها سالم باشند، در مورد مواد غذایی با بحران عناصر کمیاب مواجه نخواهیم بود.
اسماعیلی گفت: سالانه 10 هزار تن جیوه وارد اتمسفر می شود و 98.75 صدم آن در اقیانوس ها است؛ همچنین مهمترین منابع انتشار جیوه استخراج معادن طلا است.
اسماعیلی روش دیگر انتشار جیوه در بدن انسان را از طریق مواد آمالگام ( موادی که برای پر کردن دندان استفاده می شود) دانست و افزود: با توجه به تعداد دندان های پر شده و سال های پر شدن آنها، میزان انتشار جیوه که از طریق بزاق و ریه وارد بدن می شود،. سنجیده می شود. 
به گفته اسماعیلی، عمر جیوه در بدن انسان 70 تا 90 روز است، جذب این عنصر از طریق گوارش 90 درصد، دفع آن از طریق مدفوع 95 درصد است و از طریق ادرار به 100 روز زمان نیاز دارد.
اسماعیلی افزود: بیشترین افرادی که تحت تاثیر جیوه قرار دارند، دندانپزشکان و کارکنان معادن هستند، طرحی در سوئد در حال اجرا است که براساس آن، آمالگام ها را از دندان شهروندان خارج می کنند. 
وی در خصوص نحوه پایش جیوه در بدن گفت: بهترین روش پایش جیوه در بدن بررسی موی سر افراد است ، نمونه برداری موی سر به عنوان یک عضو غیر تهاجمی بسیار آسان و ارزان است، با توجه به میانگین رشد ماهانه یک سانتیمتر موی سر از آنالیز آن می توان در پزشکی قانونی در ردیابی دقیق حوادث استفاده و مسمومیت های ناشی از جیوه را به صورت ماهانه محاسبه کرد، همچنین از آنالیز موی سر می توان میزان آلودگی به جیوه را در دوران بارداری زنان تعیین کرد و غلظت جیوه در موی سر ارتباط قابل قبولی با میزان آن در خون دارد.
وی اظهار کرد: حد مجاز جیوه در بدن انسان یک میکروگرم بر کیلوگرم وزن انسان است و پروژه ای تعریف کرده ایم که بر اساس آن در حال اندازه گیری میزان جیوه در بدن خانواده صیادان هستیم.
استاد دانشگاه تربیت مدرس به روش های مقابله با بحران جیوه اشاره کرد و گفت: جایگزینی آمالگام با مواد دندانی بدون جیوه، کاهش ضایعات و بازیافت جیوه صنایع الکترونیک، به روز کردن فناوری صنایع پتروشیی قدیمی با روش های جدید(غشایی)، اجتناب از مصرف ماهیان صید شده از مناطق آلوده به جیوه و رژیم غذایی مناسب حاوی کلسیم، منیزم، روی و ویتامین ها و مصرف انواع سبزی جات، سیر، پیاز در زمینه مقابله با تاثیر جیوه بر بدن موثر است. 
جیوه (Hg) یک فلز سنگین است که به شکل های مختلف در محیط وجود دارد. جیوه دارای خاصیت سمی است و به آسانی توسط دستگاه تنفسی جذب می شود و به معده و روده آسیب می رساند.

 

منبع: ایرنا

 

 مشاهده خبرهای بیشتر

عضویت در کانال تلگرام دنت آنلاین