انعقاد ۲ تفاهمنامه بینالمللی در کنگره۱۶ انجمن پرستودنتیستها
مراسم افتتاحیه شانزدهمین کنگره انجمن پرستودنتیستهای ایران، روز چهارشنبه، ۱۷ آذرماه ۹۵ با حضور دکتر پاتریک هسکات، رئیس فدراسیون جهانی دندانپزشکی، دکتر پائولو ویگولو، رئیس آکادمی پرستودنتیستهای ایتالیا، دکتر علی تاجرنیا، رئیس انجمن دندانپزشکی ایران و چهرههای شاخص و پیشکسوتان دندانپزشکی ایران برگزار شد.
مراسم، با اجرای گروه موسیقی رابو آغاز به کار کرد و سپس، دکتر پوریا مطهری که اجرای آن را بر عهده داشت، توضیحاتی درباره انجمن پرستودنتیستهای ایران و ساختار علمی و اجرایی شانزدهمین کنگره این انجمن ارائه داد. وی در سخنان خود خاطرنشان کرد: انجمن پرستودنتیستهای ایران، عمری بیش از ۴۰ سال دارد و اولین کنگره خود را در سال ۷۹ برگزار کرده است که این قدمت، نشانی از اهمیت این رشته و تأثیر آن در شاخههای مختلف دندانپزشکی است.
فراهم شدن امکان داوری آنلاین مقالات برای اولین بار
دکتر مجید ناصرخاکی، دبیرعلمی شانزدهم ین کنگره انجمن پرستودنتیستهای ایران، امکان داوری آنلاین مقالات ارسال شده به این کنگره را، یکی از نقاط مثبت اجرایی آن خواند و گفت: «در این کنگره، مقالات پس از حذف اطلاعات ارائه دهنده، به همراه فرم ارزشیابی به صورت منفک برای داوران ارسال شد و به این ترتیب، داورانی که در سایر شهرها به غیر از تهران حضور داشتند، برای داوری این مقالات مانند سالهای قبل ناچار به مسافرت به تهران نشدند.
وی افزود: «فراخوان مقالات با مضمون «بیمار، محور درمان» از بهار ۹۵ آغاز شد و تا مردادماه ادامه داشت که در این مدت، ۱۶۰ مقاله توسط دبیرخانه کنگره دریافت و توسط ۳۲ نفر از اساتید رشته پروتز و رشتههای مرتبط با مقالههای دریافتی داوری شدند و پس از نمرهدهی، ۸۰ عنوان سخنرانی از میان آنها انتخاب شد. همچنین ۴۶ مقاله برای نمایش پوستر پذیرفته شدند که در نهایت، از میان آنها ۲ پوستر در روز اختتامیه به عنوان پوستر برتر انتخاب میشوند.
وی اظهار کرد: در این کنگره، ۲۵ سخنران داخلی و ۸ سخنران خارجی از کشورهای آلمان، ایتالیا، آمریکا، فرانسه، استرالیا و پرتغال سخنرانی میکنند و همچنین ۲۱ کارگاه عملی با مضمون زیبایی، ایمپلنت و پروتزهای ثابت و متحرک در آن برگزار میشود.
دکتر ناصرخاکی، در ادامه با اهدای نشان یادبود، از دکتر ساره حبیبزاده، عضو هیات علمی دانشگاه تهران، به دلیل همکاری دائمی با کنگرهها قدردانی کرد.
دو اتفاق بینالمللی در یک کنگره
در ادامه مراسم، دکتر کاوه سیدان، رئیس انجمن پروستودنتیستهای ایران، از انعقاد ۲ قرار داد بینالمللی در شانزدهمین کنگره این انجمن خبر داد و گفت: در این کنگره، تفاهمنامهای برای همکاری در مسائل آموزشی و پژوهشی با انجمن پرستودنتیستهای ایتالیا و همچنین قرارداد ۳ سالهای بین انجمن دندانپزشکی ایران و فدراسیون جهانی دندانپزشکی ایران برای مرکزیت قرار دادن تهران در کنگرههای خاورمیانهای این فدراسیون در سالهای ۲۰۱۷، ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ منعقد میشود.
وی در ادامه، به نواقص موجود در آموزشهای آکادمیک رشته پروتز اشاره کرد و افزود: متخصصین پروتز میدانند آنچه ما در دانشگاه به دانشجویان آموزش میدهیم، آنان را برای بازار پروتز ۵ تا ۱۰ سال آینده آماده نمیکند و به همین دلیل است که همکاران در بیرون از دانشکدهها، به دنبال آموزش هستند، اما باید برای این مشکل، چارهای بنیادی اندیشید.
وی در بخش دیگری از سخنان خود، خاطرنشان کرد: این روزها شاهد هستیم مطالبات دانشجویان و فارغالتحصیلان جوان در فضای مجازی، در حال ادامه و گسترش است، به طوری که هدایت آنان به مسیری که از صدمه زدن به آینده این حرفه خودداری کنند، کاری حیاتی به نظر میرسد. البته آقای دکتر اقبال مقالات بسیار خوبی را در این خصوص در مطبوعات عمومی و نشریات دندانپزشکی مینویسند، اما این قبیل فعالیتها باید افزایش یابند تا این ۲ نسل بیشتر به یکدیگر نزدیک شوند.
دکتر کاوه سیدان در پایان درباره تاریخ برگزاری انتخابات انجمن پروستودنتیستهای ایران گفت: ۲۸ فروردین ۱۳۹۶، تاریخ اتمام پروانه این انجمن است و کمیسیون انجمنهای تخصصی وزارت بهداشت، در پاسخ به استعلام کتبی من درباره امکان برگزاری انتخابات انجمن، طی کنگره، اعلام کرده است که باید آن را به تاریخ پایان پروانه فعالیت موکول کرد.
پخش مستند تاریخچه علم پروستودنتیکس در ایران
یکی دیگر از برنامههای این مراسم، پخش مستندی از تحقیقات دکتر علیرضا آشوری درباره تاریخ دندانپزشکی و تاریخ علم پروتز در ایران در چند نوبت بود که پس از به نمایش درآمدن قسمت ابتدایی آن، تفاهمنامه میزبانی انجمن دندانپزشکی ایران برای کنگرههای خاورمیانهای فدراسیون جهانی دندانپزشکی در ۳ سال متوالی آتی، بین دکتر علی تاجرنیا، رئیس انجمن دندانپزشکی، دکتر پاتریک هسکات، رئیس فدراسیون جهانی دندانپزشکی و دکتر کاوه سیدان، رئیس کمیته بینالملل انجمن دندانپزشکی ایران به امضاء درآمد.
آموزش دندانپزشکی، دستخوش تصمیمات غیرعلمی
در ادامه، رئیس انجمن دندانپزشکی ایران، با ابراز نگرانی از تصمیمات آموزشی رشته دندانپزشکی، تصریح کرد: «دانش و مهارت امروز دندانپزشکان ایرانی، علاوه بر آموزشهای دانشگاهی، مرهون تلاش انجمنهای علمی است که با توجه به رشد روزافزون علم و تکنولوژی همکاران را زیر چتر علمی خود قرار دادهاند، اما باید هشدار بدهیم که بیش از یک دهه است روال منطقی و اصولی آموزش دستخوش تصمیمات عجولانه، سلیقهای و غیرعلمی شده است و این امر در درازمدت اعتبار علمی و مهارت عملی دندانپزشکان ایرانی را خدشه دار خواهد کرد.»
دکتر علی تاجرنیا افزود: گسترش بیرویه دانشکدههای دندانپزشکی در دولت نهم و دهم، عدم حفظ و نگهداری اساتید و اعضای هیات علمی با سابقه در دانشکدهها، قوانین دست و پاگیر و مانعتراشی بر سر جذب اعضای هیات علمی علاقهمند، گسترش بیرویه و غیراصولی رشتههای تخصصی و برخورد منفعلانه با پذیرش فارغالتحصیلان و دانشجویان دانشگاههای بیکیفیت خارجی، همه و همه دور باطلی شده است کهشان و جایگاه دانش دندانپزشکی را مورد تهدید جدی قرار میدهد و متأسفانه شاهد هستیم کهمقاومتهای مدیریت جدید دبیرخانه شورای آموزش دندانپزشکی و تخصصی، با برخوردهای منفعلانه مسئولین وزارت بهداشت و تحت فشار سیاسی برخی از مسئولان و نمایندگان مجلس صورت میگیرد و گویا این مسیر غلط را پایانی نیست.
وی تأکید کرد: در این بین موضوع تربیت بهداشتکار دهان و دندان با رویکرد درمانگری نیز مزید بر علت شده و میرود تا ارائه خدمات باکیفیت و عادلانه را با چالش جدی مواجه کند. بنابراینجا دارد از مسئولین وزارت بهداشت بخواهیم که به عقل جمعی بزرگان و صاحبنظران دندانپزشکی توجه نشان دهند و عقبافتادگیهای سالیان دراز بخش بهداشت، پیشگیری و درمان دندانپزشکی را به وسیله روشهای غیرعلمی و مقطعی پیچیدهتر نکنند. چرا که انجمنهای علمی همانگونه که در امر آموزش پس از فارغالتحصیلی در کنار وزارت بهداشت این مسئولیت سنگین را به عهده گرفتهاند و به خوبی از آن سربلند بیرون آمدهاند، مجدداً برای پیگیری و کمک به دولت اعلام آمادگی میکنند.
تلاش برای تحکیم روابط پروستودنتیستهای ایران و ایتالیا
در ادامه مراسم، رئیس آکادمی پروستودنتیستهای ایتالیا، در سخنان خود، به نقاط اشتراک این آکادمی و انجمن پرستودنتیستهای ایران اشاره کرد و گفت: تاریخچه تشکیل این دو نهاد بسیار به یکدیگر شبیه است. آکادمی که من هماکنون در سمت ریاست آن قرار دارم، بین سالهای ۱۹۶۰ تا ۱۹۷۰، توسط تعداد معدودی از همکاران تشکیل شده است. از آنجا که ایتالیا در آن دوران از نبود دانش پروستودنتیستری رنج میبرد، این گروه شروع به دعوت از متخصصین بینالمللی کردند و پس از گذشت چند سال، تشکل آنان تبدیل به یک نهاد رسمیتر شد که در سال ۱۹۷۹، آکادمی پروستودنتیستری ایتالیا نام گرفت.
دکتر پائولو ویگولو، در ادامه تصریح کرد: من این شانس را داشتم که تاریخچه انجمن پرستودنتیستهای ایران را در وبسایت آن بخوانم و فیلم زیبایی که مربوط به این تاریخچه بود را تماشا کنم. باید بگویم آکادمی و انجمن اشتراکات زیادی با یکدیگر دارند، چرا که هر دو برای تقویت سلامت دهان و مراقبت از دندانها میکوشند. من به جد امیدوارم در سالهای آینده بتوانیم تحقیقات مشترکی را با یکدیگر انجام دهیم و فاصله بین پرستودنتیستهای ایران و ایتالیا را کاهش دهیم.
در ادامه، لوح تفاهم نامه همکاری بین انجمن پرستودنتیستهای ایران و آکادمی پروستودنتیکس ایتالیا با حضور دکتر اسدزاده، دکتر هسکات، دکتر سیدان، دکتر ناصرخاکی و دکتر زربخش رونمایی و در نهایت، از چهرههای برتر دندانپزشکی ایران از جمله دکتر غلامرضا غزنوی و دکتر اسماعیل اسدزاده تجلیل شد.
منبع: دندانه