دکتر احمد بیگدلی، نماینده مردم زنجان در گفتگو با نگین دندانپزشکی
تعامل دولت، مجلس و انجمن دندانپزشکان راه حل مشکلات جامعه دندانپزشکی
«حوزه دهان و دندان و وضعیت جامعه دندانپزشکان یکی از دغدغههای مهم نظام سلامت ماست. چنانچه طی دورههای مختلف برنامهها و طرحهایی برای تحول در وضعیت این حوزه در نظر گرفته شد اما همچنان نگرانیها به قوت خود باقی است. در این بین همه ما میدانیم فقط انتظار از دولت راه به جایی نمیبرد و قطعا همراهی مجلس و سایر نهادها هم برای پیشبرد اهداف نیاز است. از سویی شاهد آن هستیم در دور دهم مجلس سه دندانپزشک بر کرسی نمایندگی تکیه زدند و امیدواریم این دردآشنایان حوزه مذکور برای رفع مشکلات آن به میدان آیند. برهمین اساس برای اینکه دریابیم آیا چنین برنامهای مد نظر این نمایندگان هست یا خیر به سراغ احمد بیگدلی، دندانپزشک و نماینده مردم زنجان رفته و با او به گفتوگو پرداختیم که در ادامه میآید:
*شما نماینده مردم در مجلش شورای اسلامی هستید که از خانواده دندانپزشکان جامعه برخاستید. مشکلات هر حرفهای برای فعالان آن حرفه محسوستر و ملموستر است. چه برنامهای برای رفع مشکلات دندانپزشکان با حضور در مجلس در پیشخواهید گرفت؟
وقتی به عنوان نماینده وارد مجلس شورای اسلامی شدهاید، با توجه به فعالیتتان طی سالهای گذشته ذهنیت و برنامههایی برای بهبود وضعیت مردم و اقشار گوناگون دارید. از طرفی فعالیت در حرفهای خاص تا حدودی موجب میشود مشکلات و دغدغههای آن حرفه را بشناسید. من هم به عنوان عضوی از جامعه دندانپزشکی کشور که در حال حاضر در کمیسیون اجتماعی مجلس فعالیت میکنم، از این موضوع استثنا نیستم. همانطور که میدانید دو نماینده دندانپزشک دیگر نیز در مجلس حاضرند و فکر میکنم همه ما این نگاه را داشتهباشیم که در چنین حوزهای اگر خلئی وجود دارد، برای رفع آن تلاش میکنیم. چنانچه اگر در حوزه دندانپزشکی نیاز به قانونگذاری باشد و مطمئن باشیم به نفع مردم جامعه و دندانپزشکان است حتما اقدام میکنیم. طی سالهای اخیر ارتباط من با انجمن دندانپزشکان به طورمستمر وجود داشت و قطعا این تعامل ادامه پیدا خواهد کرد تا بتوانیم در جریان مشکلات این قشر باشیم و با هماندیشی تصمیمی درست و راهکاری منطقی برای رفع مشکلات بیابیم. حتما به یاد دارید چندی پیش که وزیر بهداشت بر تربیت بهداشتکاران تاکید داشت، بسیاری از اعضای این جامعه نگران و منتقد طرح بودند. ما هم موضعگیری کردیم که اگر این برنامه به ضرر جامعه دندانپزشکان و مردم باشد ما به عنوان نماینده دندانپزشکان در مجلس به آن ورود پیدا میکنیم و برای جلوگیری از ایجاد معضل در جامعه اقدامات لازم را در پیش میگیریم.
*به نظر شما در حال حاضر چالش جدی حوزه دندانپزشکی در حوزه آموزش چیست؟
بنابر همان پیشزمینه ذهنی که پیشتر به آن اشاره کردم، یکی از چالشهایی که به نظر من در حوزه دندانپزشکی و بخش آموزش وجود دارد و خوب است به آن پرداخته شود، موضوع پردیسهای بینالملل است. به نظر من این موضوع در آینده به ضرر جامعه دندانپزشکی است؛ چنانچه تعداد دندانپزشکان افزایش پیدا میکند و ممکن است در آینده معضل بیکاری آنها را داشته باشیم. البته در این زمینه اتفاقنظر میان اعضای این جامعه وجود ندارد و نیاز است برای آسیبشناسی این موضوع انجمن دندانپزشکان ایران اقدام کند.
دندانپزشکان تجربی از دیگر دغدغههای این حوزه است. ابتدا تصورم این بود، افرادی که به این عنوان فعالیت میکنند باقی ماندههای جریانی است که در گذشته وجود داشته است و بازنشسته میشوند و این داستان تمام میشود اما متاسفانه بر مبنای اطلاعاتی که به دست آوردم این روند موروثی شده است؛ یعنی به صورت نسل به نسل در خانواده این افراد ادامه پیدا میکند. چنانچه میدانید در گذشته ما در این حوزه با کمبود نیرو روبرو بودیم اما به برکت انقلاب شاهد بالارفتن نیروی دندانپزشک و متخصص این حوزه هستیم پس نیازی به حضور دندانپزشک تجربی آن هم با این کیفیت کار نداریم. یک دندانپزشک برای دریافت مدرک و شروع فعالیت ۶ سال برای عمومی و چندین سال برای تخصص تلاش میکند اما این افراد در کوتاهترین زمان به عرصه فعالیت وارد میشوند. این افراد در برخی موارد حق دخالت ندارند اما گاهی حتی از دندانپزشکان عمومی هم بیشتر دخالت میکنند. مطمئنا برای رفع این مشکل هم باید اقدام لازم انجام گیرد. من به نوبه خودم به عنوان عضوی از خانواده دندانپزشکان حساسیت خاصی روی این قشر از جامعه دارم و اگر مشکلی پیش بیاید به جد پیگیری میکنیم. باید انجمن دندانپزشکان با نمایندهها جلسات هماندیشی بگذارند تا بتوانیم با دغدغههای واقعی و مشکلات اصلی جامعه دندانپزشکان و مردم آشنا شویم و در صورت لزوم طرحی را برای رفع چنین مشکلاتی به مجلس ارائه دهیم.
*یکی از مشکلات اساسی ما در حوزه دندانپزشکی هزینه بالای خدمات است. به طوری که بسیاری از بیماران هم از خیر درمان اساسی دندان اجتناب میکنند. به عنوان نماینده مجلس و یکی از اعضای جامعه دندانپزشکان، چه برنامهای در این زمینه در پیش دارید؟
طبیعتا یکی از دغدغههای اصلی جامعه ما بهداشت دهان و دندان است و امیدوارم دندانپزشکان، انجمنهای مرتبط با این حوزه و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در برنامهریزیهایشان توجه به مناطق محروم را از یاد نبرند. بالاخره مردم مناطق محروم حق بزرگی بر گردن این جامعه دارند. آن دسته از افرادی که در دانشگاههای دولتی تحصیل کردهاند که خودم هم یکی از این افراد هستم و یا حتی آنها که در سایر دانشگاهها تحصیل کردهاند از سرمایههای این کشور و اینجامعه و مردم استفاده کردهاند. این سرمایه از آن مردم مناطق محروم هم بوده و هست. صحیح نیست که ما شاهد آن باشیم که در شهرهای بزرگ، استانهای توانمند و مناطق مرفه، هر ۵۰۰ متر یا ۱۰۰۰ متر یک مطب دندانپزشکی باشد اما در مناطق محروم، این محرومیت هم بر مشکلات آنها بیفزاید. البته این موضوع به کل جامعه پزشکی بازمی گردد اما در دندانپزشکی کمی بیشتر شاهد این مشکل هستیم. در چنین شرایطی متاسفانه بیمههای ما کارآمدی لازم را هم ندارند و همین موجب میشود موقعیت بد و هزینههای بالا این بخش از جامعه را در حوزه دهان و دندان روز به روز ضعیفتر کند.
*دو عامل اساسی در این زمینه تعیین تعرفهها و نقشآفرینی بیمههاست. چه برنامهای برای بهبود وضعیت این حوزه باید در پیش گرفت؟
همانطور که میدانید بخش عمدهای از خدمات دندانپزشکی تحت پوشش بیمه نیست و تعرفههای این حوزه هم در بسیاری موارد دقیق و مشخص نیستند. علت آن هم مواد مصرفی در دندانپزشکی است. چون کشور ما تولید کننده این مواد نیست برای همین دایر کردن یک مطب دندانپزشکی بسیار هزینه بر است. به عبارتی فارغالتحصیل این رشته به جز مکان مطب حداقل ۱۰۰ میلیون هزینه وسایل و مواد مورد نیاز راه اندازی است، از طرفی حداقل ۶ سال هم عمرش برای آموزش این رشته صرف شدهاست و در نهایت هزینه گرداندن این مطب همه و همه موجب میشود ارائه خدمات دندانپزشکی گران باشد. چندین سال پیش طرحی را به مدیرکل تجهیزات پزشکی دادم که در آن به این مشکل اشاره کردم و راهکار پیشنهادیم هم با تاکید بر سود سرشار واردات این تجهیزات و مواد این بود که حال که ما به وارد کننده صرف تجهیزات و مواد پزشکی بدل شدیم از وارد کنندگان تعهد بگیریم که پس از ۵ سال که از این واردات سود بردهاند موظف باشند علم چنین تکنولوژی و تهیه موادی را که وارد میکنند، به کشور بیاورند تا کمی هزینهها کاهش یابد و کمتر به مردم فشار اقتصادی وارد شود. البته این طرح پذیرفته نشد. با همه این اوصاف، ضرورت ایجاد بیمه کارآمد به ویژه در حوزه دندانپزشکی هر روز بیشتر از دیروز احساس میشود. طی این سالها اگر چه بسیاری به قصد اصلاح امور وارد عرصه شدند اما دولتها و مجالس بسیاری آمدند و رفتند و کاری از پیش نبردند. طبیعی است که این انتقاد بیش از آنکه به عملکرد مجلس بازگردد مربوط به عملکرد دولت است. حال هم ما از دولت میخواهیم به این موضوع بپردازد و با مطالعات کامل و استفاده از تجارب جهانی در تهیه بیمه جامع برای افراد لایحهای به مجلس بیاورد تا ما هم با بررسی آن در کمیسیون بهداشت و درمان و کمیسیون اجتماعی آن را بررسی کنیم و به بهترین نحو به قانون بدل کنیم. در غیراینصورت و به تنهایی کاری از دست مجلس برای حوزه سلامت و بیمه بر نمیآید.
منبع: دندانه