DentOnline
چگونه مطالبه جامعه دندان‌پزشکی به سمت استعفای دبیر شورای آموزش دندان‌پزشکی رفت
چگونه مطالبه جامعه دندان‌پزشکی به سمت استعفای دبیر شورای آموزش دندان‌پزشکی رفت

آیا سعید عسگری استعفا می‌دهد؟

استعفای همزمان سه وزیر دولت روحانی در فاصله کمتر از یک سال تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری بنا به هر سیاستی که باشد، نشانگر آن است که دولت‌مردان دولت یازدهم با فرهنگ استعفا بیگانه نیستند و بنا به ضرورت و مصحلت ممکن است دست به نگارش نامه استعفا بزنند.

درحالی که فشار‌ها بر دبیرخانه شورای آموزش دندان‌پزشکی و تخصصی وزارت بهداشت طی ماه‌های اخیر به بالا‌ترین حد خود رسیده است، بخش بزرگی از جامعه دندان‌پزشکی شامل دانش‌جویان، دانش‌آموختگان، دندان‌پزشکان و اعضای هیات‌علمی به تدریج به جرگه مخالفان دکتر سعید عسگری، دبیر شورای آموزش دندان‌پزشکی و تخصصی وزارت بهداشت پیوسته‌اند و هر یک به نحوی سیاست‌های بنیادین اما سخت‌گیرانه او در حوزه آموزش دندان‌پزشکی را مورد انتقاد قرار می‌دهند.

طی دوره سه ساله ریاست دکتر عسگری تغییرات زیادی در ساختار آموزش دندان‌پزشکی کشور اعمال شد که منافع و موقعیت برخی افراد را به خطر انداخت. این تغییرات واکنش‌ها و اعتراض‌های زیادی را برانگیخت؛ جدا از طرح انتقادات در فضای مجازی و نشریات کشور، دامنه اعتراضات تا کمیسیون بهداشت مجلس و معاونت‌های وزارت بهداشت و حتی اتاق وزیر بهداشت و معاون رییس‌جمهور کشیده شده است و ظاهرا چند شکایت در دیوان عدالت اداری در حال طرح و پیگیری است.
در چنین شرایطی خبر استعفا یا برکناری رییس دبیرخانه شورای آموزش دندان‌پزشکی و تخصصی وزارت بهداشت خبری دور از انتظار نیست، مخصوصا که عرصه بیش از هر زمان دیگری بر دکتر عسگری تنگ شده است و منتقدان او تعارف را کنار گذاشته‌ و مطالبات صنفی خود را به سمت برکناری او پیش برده‌اند.

معترضان چه می‌گویند
یکی از هسته‌های مرکزی منتقدان به سیاست‌های دبیرخانه شورای آموزش دندان‌پزشکی متخصصان مشمول طرح ضریب کا هستند که پیش‌تر در یک حرکت تشکیلاتی و منسجم توانستند مطالبات صنفی خود را از طریق مراجع قانونی و حکومتی پیگیری کنند.
آن‌ها پس از ناامیدی از همکاری و همیاری دبیرخانه با خواسته‌هاشان که برخی از آن‌ها به تصویب و تایید وزارت بهداشت رسیده است، در تازه‌ترین حرکت نامه‌ای خطاب به دکتر محمدباقر لاریجانی، معاون آموزشی نوشتند. در این نامه آنها ضمن اظهار نگرانى از گره خوردن اعتراضات در زمینه‌هاى مختلف و تزاید تشنج در حوزه دندان‌پزشکى به دلیل رویکردهای دبیرخانه، خواستار انتخاب فردى قانون‌مدار و مدیر جهت اداره دبیرخانه دندان‌پزشکى شدند. نامه که برای جمع‌آوری امضا در فضای وب منتشر شده بود توسط بیش از هزار و پانصد نفر امضا شد.

در این نامه موارد زیر به عنوان تخلفات دکتر عسگری فهرست شده‌اند:
عدم توجه و تمکین به قوانین مدت تعهدات ضریب کا و تلاش براى بى‌اثر نمودن آن، تعیین ظرفیت نامناسب دوره‌های عمومی و تخصصی و عدم وجود برنامه‌ریزى براى توزیع مناسب دندان‌پزشکان در مناطق محروم، معرفی کتاب‌های مرجع دندان‌پزشکی به عنوان منابع آزمون دستیاری پیش از معرفی و تدریس انها در دوره عمومی، شیوه تقسیم نیروهای متخصص بعد از آزمون دانشنامه سال۹۵ با احکام ناقص و بدون ذکر مدت تعهد، افزایش بخش‌های تخصصی بدون فراهم ساختن زیرساخت‌ها و امکانات لازم اعم از نیروی انسانی و امکانات سخت‌افزاری، عدم ارائه شفاف و مشخص نمرات و رتبه‌هاى بورد در چند سال اخیر، عدم رسیدگى به اعتراضات آزمون‌ دستیارى و بورد تخصصى و پافشارى بر پاسخ‌هاى ناصحیح و عطف به ماسبق کردن آیین‌نامه‌هاى مربوط به برگزاری امتحان بورد تخصصى

حذف کتاب ملی و احتمال کنارگیری دبیر
در روزهای میانی مهر۹۵ و در حالی که موضوع نقد کارنامه دبیرخانه تحت ریاست دکتر عسگری در فضای مجازی داغ بود، جریان اعتراضی دیگری در واکنش به معرفی کتاب‌های مرجع دندان‌پزشکی به عنوان منابع آزمون دستیاری۹۶ شکل گرفت.
دبیرخانه که در سال۹۴ یک‌بار از تصمیم خود در منبع قرار گرفتن کتاب‌های ملی در آزمون دستیاری عقب نشسته و‌‌ همان زمان اعلام کرده بود که این کتاب‌ها قطعا در سال آینده به عنوان رفرنس اصلی آزمون دستیاری معرفی خواهند شد، این بار حاضر به عقب‌نشینی دوباره از موضع خود نبود. درحالی که معترضان از طریق مذاکره با نمایندگان مجلس و برخی مدیران وزارت بهداشت برای حذف کتاب‌ها تلاش می‌کردند و با انتشار اشکالات محتوایی کتاب، صلاحیت آن‌ها را برای معرفی به عنوان منابع آزمون زیر سوال می‌بردند، برخی روایات از تهدید به استعفای دکتر عسگری در صورت موافقت وزیر با این خواسته خبر می‌داد.

جریان اعتراضی یا انحرافی؟
اما جریان اعتراضی مخالفانی هم داشت که با جدی‌تر شدن صدای اعتراضات، در دفاع از سیاست‌ها و دستاوردهای دبیرخانه شورای آموزش دندان‌پزشکی وارد میدان شدند. برخی از حامیان این حرکت را «توطئه» یا «جریان انحرافی» خواندند و از سیاسی شدن این جریان صنفی اظهار نگرانی کرده و در برابر آن موضع‌ گرفتند و هسته اصلی معترضان را «بازیچه بازیگران کلان» دانستند.
مثلا یکی از معترضان در کانال تلگرامی چشم‌اندازی دندان‌پزشکی ایران نوشت: «سوالی که مطرح است این است که چطور حرکت ارزشمند متعهدین ضریب کا منجر به انتشار نامه‌ای به منظور عزل آقای دکتر عسگری شد؟ [...] عده‌ای جوان پرشور چطور بازیچه بازیگران کلان شدند. نقش محوری دبیرخانه، با همه انتقاداتی که به منش آن داریم، چگونه چند هفته زیر هجمه رفت و تمام اشتباهات تاریخ دندان‌پزشکی کشور در یک بازی طراحی شده به دبیر فعلی نسبت داده شد.»
جریان انتقادی به دبیرخانه شورای آموزش دندان‌پزشکی فرصت مغتنمی را برای مرور و مقایسه کارنامه دبیرخانه در دوره ریاست دکتر اکبر فاضل و دکتر سعید عسگری فراهم کرد.
مثلا رییس یکی از دانشکده‌های دندان‌پزشکی در یادداشتی با مقایسه کارنامه دبیرخانه در دوره فعلی و دوره قبل، افراط در این جریان اعتراضی را موجب بروز چالش در فرصت طلائی تاریخی به‌دست آمده برای دندان‌پزشکی و مردم دانسته و علی‌رغم وجود نقاط ضعف و قوت در کارنامه دکتر عسگری «هر نوع حرکت تخریبی در شرایط فعلی با امکان بی‌نظیر تاریخی که برای دندان‌پزشکی به‌وجود آمده است را خیانت» دانست.
از طرفی منشاء برخی انتقادات را کسانی دانست که در دوره صدارت خود دچار سوء‌مدیریت بوده و منابع و فرصت‌های بسیاری را هدر داده‌اند یا اگر در دوره گذشته بود جرات نفس کشیدن نداشتند و توجیه‌گر بودند اما امروز در فضای باز ایجاد شده «جانماز آب می‌کشند و حامی مردم و جوانان شده‌اند و انحرافات را تذکر می‌دهند و داد سخن از ناکارامدی دکتر عسگری و اتلاف منابع سر می‌دهند».

چرا سعید عسگری مورد انتقاد است؟
منتقدان دکتر سعید عسگری او را متهم به «تخلف و اقدامات خلاف قانون و رفتارهاى فردگرایانه و تنش‌زا» می‌کنند که باعث «تشنج و نارضایتی در جامعه دندان‌پزشکی» شده است. اما آیا این ادعا‌ها صحیح است؟
یکی از انتقادات جدی به دبیرخانه فعلی عدم پاسخ‌گویی، اطلاع‌رسانی و انعطاف و به قول یکی از نزدیکان به دکتر عسگری «خشکی رفتار دبیرخانه» درباره طرح‌ها و سیاست‌هایی است که در حوزه آموزش دندان‌پزشکی اعمال می‌شود. اعمال قوانین و مصوبات سخت‌گیرانه مخصوصا در قبال متخصصان مشمول طرح ضریب کا از جمله این موارد است.
اگرچه مردان فعلی دبیرخانه شورای آموزش دندان‌پزشکی بار‌ها اذعان کرده‌اند برخی از این تصمیمات و مصوبات معلول سیاست‌ها و قوانین غلط دبیرخانه طی دو دولت گذشته، نظیر گسترش کمی و افزایش بیش از پیش تعداد دانشکده‌های دندان‌پزشکی و نیاز به تامین زیرساخت‌ها مانند تامین نیروی آموزشی مورد نیاز است. اما اینکه تدابیر اتخاذ شده برای کنترل و حل این سیاست‌ها صحیح است یا خیر، بحث مفصلی است که در این مقال نمی‌گنجد.
و به قول رییس دانشکده دندان‌پزشکی تهران «اضافه کنید به این موضوعات حسادت‌ها و کینه‌های شخصی و حرفه‌ای به شخص دکتر عسگری که نیاز به توضیح ندارد.»
دکتر محمد بیات در بخشی از یادداشت خود در کانال تلگرامی چشم‌انداز دندان‌پزشکی ایران در نقد خود از جریان اعتراضی و راه‌حل برون‌رفت از آن اینگونه می‌گوید: «من فکر می‌کنم یک حرکت حرفه‌ای صحیح با مطالبات منطقی نه فقط بد نیست بلکه مطلوب است اما انحراف هر حرکت نیز محتمل است. امیدوارم دکتر عسگری با اطلاع‌رسانی درست و به‌موقع و تلطیف فضا فرصت تخریب را از این جماعت که همه بلاها را به سر دندان‌پزشکی آوردند بگیرند.» و در جایی دیگر می‌گوید: «از امثال آقای دکتر [...] هم می‌خواهم به‌جای احساس رهبری [جامعه دندان‌پزشکی]، واقعا اطلاعات درست به دوستان بدهند. فشار بی‌مهری‌ها در دانشگاه‌ها و از دست‌رفتن فرصت‌ها برای دوستان و خشکی رفتار دبیرخانه گاهی موجب واکنش‌های احساسی می‌شود که کار خوب انجام شده را تخریب خواهد کرد.»

احتمال استعفا یا برکناری چقدر است؟
«آیا سعید عسگری استعفا می‌دهد؟» این سوالی است که احتمالا بسیاری از فعالان صنف دندان‌پزشکی در گیر و دار بحث‌های داغ پیرامون انتقاد به سیاست‌های دبیرخانه در هفته‌های میانی آبان ۹۵ از خود پرسیده‌اند. هرچند که با توجه به حمایت معاون آموزشی وزارت بهداشت از وی این احتمال بعید به نظر می‌رسد. از طرفی در دوره کوتاه باقی‌مانده از دولت یازدهم و با توجه احتمال بالای غیبت حسن هاشمی در کابیه دولت آینده، حتی در صورت انتخاب مجدد حسن روحانی، احتمالا مردان بلندپایه وزارت بهداشت ترجیح می‌دهند یک سال آرام و بی‌چالش را برای حسن ختام دوره مدیریتی خود رقم بزنند تا اینکه با جنجال و تهدید و استعفا از سمت خود کناره‌گیر کنند یا کنار گذاشته شوند.
اما شاید اگر دکتر سعید عسگری در واکنش به حجم بالای انتقادات و ناکامی در پیش‌برد سیاست‌های خود بنای استعفا داشت، روزهای ابتدایی آبان، همزمان با خبر کنار گذاشته شدن کتاب‌های مرجع دندان‌پزشکی از فهرست منابع آزمون دستیاری دندان‌پزشکی سال۹۶ مناسب‌ترین زمان بود. همچنان‌که روایات غیر رسمی از احتمال بالای این اتفاق سخن می‌گفتند.
اما کتاب‌های ملی حذف شدند و حکم متخصصان ضریب کا صادر شد و این اتفاق نیفتاد. بحث‌های داغ فضای مجازی پیرامون سیاست‌های دبیرخانه نیز آرام آرام سرد شد و در نهایت همه چیز فراموش شد.

 

منبع: دندانه

 

مشاهده خبرهای بیشتر

عضویت در کانال تلگرام دنت آنلاین