آنچه که دستاورد دانش و مهارتهای علمی دندانپزشکان ایران است بدون شک توسط انجمن ها و کنگره ها رقم خورده و این اتفاق امری است که مسئولین وزارت بهداشت و دانشگاه ها باید قدر دان باشند، با تمام مشکلات پیش رو کنگره هایی که وظیفه وزارت بهداشت است را داوطلبانه برگزار میکنیم در این بین متاسفانه بعضی از دوستان و همکاران غفلت میکنند، به خواسته ها و مطالبات از یک انجمنی که در این شرایط ایجاد شده دامن میزنند و میخواهند تمام مسایل دندانپزشکی کشور را حل کنیم، اما با کدام اختیارات؟؟!
دکتر علی تاجرنیا در افتتاحیه هفتمین همایش انجمن دندانپزشکی ایران شعبه فارس با بیان اینکه فرصت را در کنگره ها باید غنیمت بشماریم و به مباحث حرفه ای علمی و صنفی دندانپزشکی بپردازیم، اظهار داشت:
کنگره هایی که امروزه برپا میشود، بدون حضور همکاران دندانپزشک میسر نخواهد بود، این مهم نشان از تلاش همکاران هیت مدیره انجمن دندانپزشکی ایران شعبه فارس را دارد. این شعبه در حوزه برگزاری کنگره های منطقه ای الگویی شده تا طبق برنامه های مشخص، این دست همایش ها را در فواصل زمانی در سایر نقاط کشور برای دسترسی عادلانه اطلاعات بروز، برگزار کنیم. حضور دانشمندان و بزرگان دندانپزشکی کشور در این کنگره باعث افزایش سطح انتظارات از این همایش گردیده که دلالت بر فعالیت های مثبت دارد. بسیاری از انجمن های علمی چنین ظرفیتی ندارند، برای مثال جامعه ی جراحان در یک الی دو شهر مکان مستقلی دارد اما ما در انجمن دندانپزشکی ایران حداقل در پنج شهرستان دارای ساختمان مستقل هستیم و امروز نوید این را میدهم که شعبه ی فارس صاحب مکانی بزرگتر و وسیعتر علاوه بر مکان قبلی با حضور و همیاری شما همکاران خریداری کرده تا بتواند بهتر و با امکانات بیشتر برنامه های متعدد آموزشی و کارگاه های عملی را مدیریت کند. ضمن تشکر از دوستان هیت مدیره فارس و سرکار خانم دکتر شهبازی، به شما همکاران بابت تلاش های هیت مدیره منتخب تان تبریک میگویم، امروز بدون شک شیراز به لحاظ فعالیت های علمی و صنفی بر تارک شعب انجمن دندانپزشکی ایران میدرخشد.
ایشان با اشاره به قدمت انجمن دندانپزشکی ایران از سال 1341 تا کنون و برگزاری پنجاه و شش کنگره علمی، تصریح کرد:
در سال آینده پنجاه و هفتمین کنگره سالانه انجمن دندانپزشکی ایران برگزار خواهد شد، در سال گذشته با برندسازی و معرفی بهتر در حوزه بین الملل یک نگاه و انتظار تازه تری نسبت به دندانپزشکی ایران شکل گرفته است. در همینجا از شما همکاران خواهش میکنم با ثبت نام و حضور خود بزرگترین اتفاق دندانپزشکی کشور را رقم بزنید، سال آینده کنگره پنجاه و هفت در اردیبهشت ماه به ریاست دکتر کاوه سیدان برگزار خواهد شد که در محل این همایش ثبت نام (اکسیدا 57) با تخفیف ویژه ای انجام خواهد شد.
وی در ادامه اظهار داشت:
انجمن های علمی نقش همکار بدون جیره و مواجب دولت در امر آموزش را دارند. در انجمن های علمی افرادی که زمان میگذارند چه هیت مدیره شعب و چه سخنرانان هیچ کدام سهمی از کنگره ها دریافت نمیکنند و تنها عشق و علاقه ی آنها به این امور است. دولت اگر چنین سمینارهایی را با ظرفیت هزار دندانپزشک بخواهد برگزار کند باید هزینه ای تا حدود یک میلیارد از بودجه دولتی را به آن اختصاص دهد در حالیکه چنین دستاوردهای علمی نخواهد داشت، در حال حاضر بهترین مقالات و سخنرانی های کشور در این محافل بدون صرف حتی یک ریال انجام میشوند که اینها از توانایی های انجمن است، اما اگر دولت بخواهد تعاملی اینگونه صورت دهد برای هر برنامه سخنرانی هزینه های چند میلیونی را در پی خواهد داشت.
متاسفانه در وزارت بهداشت و یا دانشگاه ها احساس می کنند که انجمن ها کارمند آنها هستند و مسایلی که بخواهند را ما باید انجام دهیم، این در حالی است که ما یک نهاد غیر دولتی میباشیم. انجمن ها در دنیا صاحب اختیارات بسیار زیادی می باشند. تعیین بردهای تخصصی، کوریکولوم های آموزشی و بسیاری از این موارد در اختیار انجمن ها است اما از تمام این اختیارات تنها برگزاری یک سمینار و کنگره را داریم که با این حال تا این حد اثر گذار هستیم. آنچه که دستاورد دانش و مهارتهای علمی دندانپزشکان ایران است بدون شک توسط انجمن ها و کنگره ها رقم خورده و این اتفاق امری است که مسئولین وزارت بهداشت و دانشگاه ها باید قدر دان باشند، با تمام مشکلات پیش رو کنگره هایی که وظیفه وزارت بهداشت است را داوطلبانه برگزار میکنیم در این بین متاسفانه بعضی از دوستان و همکاران غفلت میکنند، به خواسته ها و مطالبات از یک انجمنی که در این شرایط ایجاد شده دامن میزنند و میخواهند تمام مسایل دندانپزشکی کشور را حل کنیم، اما با کدام اختیارات؟؟! اگر اختیارات بدهید مطمئن باشید ما میتوانیم مشکلات را حل کنیم.
دکتر تاجرنیا با بیان وجود اتحاد و همدلی در حرفه دندانپزشکی با محوریت انجمن دندانپزشکی ایران و سیزده انجمن تخصصی و فعالیت های عدالت محور تصریح کرد:
اگر انجمن دندانپزشکی از منافع دندانپزشکان حمایت نکند پس چه کسی حمایت میکند؟!
در یک دوران کشور با بحران کمبود دندانپزشک (دو هزار الی دو هزار و سیصد نفر دندانپزشک) مواجه بوده که در آن مقطع راه حل ورود بهداشت کاران دهان و دندان بدرستی شکل گرفته است. خیلی از آنها ادامه تحصیل دادند و الآن از همکاران خوب ما در جامعه دندانپزشکی هستند. اما بعد از گذشت 37 سال از پیروزی انقلاب 31 هزار نفر دندانپزشک داریم که برای اشتغال حتی در شهر تهران حاضر هستند بصورت پرکیس با 35 درصد تعرفه های بیمه نیروهای مسلح در یک کلینیک مشغول به کار شوند. به نوعی فضای جامعه دندانپزشکی را ترسیم میکنند که انگار همه در پر قو هستند و بزرگترین رفاه را دارند! اصلا انتقاد ما برای بهداشت کاران دهان و دندان اتفاقا از منظر عدالت طلبانه آن است. آنهایی که دم از عدالت میزنند نظرشان این است که دندان یک فرد شهر نشین را یک دندانپزشک بکشد و دندان یک روستایی را بهداشت کار بکشد؟؟!!
آیا این عدالت در ارایه خدمات است؟ نیروهای حدواسط برای کشور لازم هستند و وظیفه مشخصی هم دارند.
متخصصین چشم پزشکی تعیین نمره عینک را نمیگذارند کاردرمان چشم پزشکی انجام دهد اما در دندانپزشکی میگویند این خدمات را باید اینگونه ارایه کنید! چطور فردی که ابتدایی ترین مسایل را درباره ی کنترل عفونت، مسایل تداخلات دارویی و بسیاری از مسایل را نمیداند باید به او امکان کار درمانی بدهیم؟
ابتدای مرداد ماه طی جلسه ای که با وزیر محترم بهداشت و انجمنهای علمی برگزار گردید، برای ارایه خدمات عادلانه در سطح کشور و عدم حضور بهداشت کاران دهان و دندان به عنوان تراپیست، الگوهایی را در سه الی چهار هفته بررسی کارشناسانه طی نامه ای هفت ماده ای ارایه کرده ایم و در آخر مرداد ماه آقای وزیر به معاونت بهداشتی دستور دادند تا جلسه ای با حضور آقای دکتر عسگری دبیر شورای سلامت و من به عنوان نماینده انجمنهای علمی برگزار شود و در ارتباط با راهکارها صحبت کنیم اما هنوز این جلسه تشکیل نشده است.
ایشان از توان ایجاد تغییرات کوچک در مراکز دندانپزشکی برای ارایه خدمات توسط جوانان این رشته خبر داد و افزود:
عزیزانی که بهداشت کار بوده اند و الآن دندانپزشک شدند، چند درصدشان در منطقه خود باقی مانده اند؟ واقعیت این است که شهر های بزرگ جاذبه دارند، این جاذبه ها را در روستا و شهر های کوچک ایجاد کنید آن موقع خواهید دید که همکاران ما آنجا خدمت خواهند کرد.
دولت در حوزه سلامت هزینه های بسیار بالایی را انجام داده و برای اینکار زمان گذاشته است، توجهی که آقای رییس جمهور به امر سلامت داشته و بیان نقطه نظرات ایشان در سالیان گذشته قابل مقایسه نیست. شخص وزیر بهداشت نسبت به امر سلامت خصوصا حوزه دندانپزشکی زمان زیادی را صرف کرده است، طرح تحول سلامت گرچه نقدهای جدی به آن وارد است اما به هر ترتیب مشکلات اقشار آسیب پذیر را تا حدودی حل کرده و انصافا بودجه زیادی از کشور را به سلامت اختصاص داده است. تشکیل شورای سلامت در دندانپزشکی اقدامی بسیار تاثیرگذار بوده و با ادوار قبلی قابل مقایسه نمی باشد، تدوین سند راهبردی سلامت دهان و دندان، فعالیت هایی که در حوزه پیشگیری صورت گرفته، تقویت بخشهای دندانپزشکی در مراکز بهداشتی درمانی جزو اقدامات مثبتی است که در این حوزه جای تشکر دارد. از طرفی فعالیت ها بگونه ای باید انجام شود که پایداری بیشتری داشته باشد، دولت باید بیشترین سرمایه گذاری را در بهداشت و پیشگیری انجام بدهد، بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا اینگونه کارها را انجام داده اند و ثمره ی مثبت آن را هم میبینند. در کشور ما متاسفانه میگویند دندانپزشکان بیشتر شده اند پوسیدگی ها هم بیشتر شده است! مگر متخصصین قلب بیشتر شده اند بیماری های قلبی کم شده است؟؟!
متاسفانه نگاه فرزندخواندگی به دندانپزشکی باعث شده تا در دانشگاه ها و وزارتخانه مدیرانی که در سطح عالی فعال هستند از همکاران دندانپزشک نباشند! سطح دندانپزشکی وقتی به بخشی زیر مجموعه ی اداره ی بیماری های غیر واگیر دار در وزارت بهداشت تنزل میدهیم چه توقعی داریم که این جامعه بتواند تاثیرگذار باشد؟! خوشبختانه در دولت جدید برای دندانپزشکی بخش درمان در معاونت درمان ایجاد شد.
رییس هیت مدیره انجمن دندانپزشکی ایران در انتها با بیان این که دولت باید در خرید خدمت با تقویت نهاد های بیمه ای در حوزه ی درمان و بهداشت مداخله کند، تصریح کرد:
مداخله های دولت در امور سلامت بسیار زیاد بوده اما در حوزه دندانپزشکی عملا غایب بوده. بیش از 95 درصد خدمات دندانپزشکی توسط بخش خصوصی، همکاران دندانپزشک در مطبها و کلینیک ها انجام میشود. دولت باید نقش خود را کمی برجسته تر کند، خرید خدمت را مناسبتر انجام دهد، بیمه ها را تقویت کند، آن زمان در امر درمان مردم مطمعن باشید گشایش جدی صورت مگیرد و عدالت در سلامت، آنطور که انتظار میرود، انجام شود.
باید مراقب باشیم که تصمیم غلطی گرفته نشود تا سال های سال هزینه های مالی و اعتباری بدهیم تا اثرات آن را رفع کنیم.