حفظ کرامت بیمار با مراقبتهای پیشگیرانه
گزارشی از مراسم افتتاحیه کنگره۱۶ انجمن متخصصان ترمیمی
شانزدهمین کنگره انجمن متخصصان دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی ایران صبح روز چهارشنبه پنج آبان ۹۵ در هتل المپیک تهران برگزار شد.
رئیس شانزدهمین کنگره سالیانه انجمن متخصصین دندانپزشکی ترمیمی ایران در مراسم افتتاحیه این کنگره، با تأکید بر اهمیت توجه بیشتر به مراقبتهای پیشگیرانه دندانپزشکی، گفت: در حال حاضر سازمان بهداشت جهانی بر بهبود شاخصهای دهان تأکید فراوان دارد و آن را از اهداف خود در سال ۲۰۲۰ قرار داده است. بنابراین ضروری است ما هم بیش از پیش به این مهم بپردازیم.
دکتر وقارالدین اخوان زنجانی که در افتتاحیه این کنگره سخن میگفت، افزود: در شرایط فعلی کشور، علیرغم کوششهای دولت در زمینه فلورایدتراپی که در سطح جامعه میلیونی و با مخارج میلیاردی انجام شده است، پرداختن به مسائل پیشگیرانه، هنوز به شکل جدی کمرنگ است، چنانچه غافل بودن از این مهم، سبب شده است شاخص dmf افراد ۳۵ تا ۴۴ ساله کشور ما به بالای ۱۳ برسد که با تأسف باید گفت ۴۰ درصد این عدد را دندانهای ازدسترفته تشکیل میدهند و با افزایش سن این میزان حتی به ۸۰ درصد هم میرسد.
وی در ادامه به سهم غیرعادلانه مراقبتهای پیشگیرانه در خدمات دندانپزشکی اشاره کرد و افزود: در کشور ما، ۹۵ درصد هزینههای دندانپزشکی به درمان و فقط ۵ درصد آنها به پیشگیری اختصاص پیدا میکند. بنابراین، واجب است بهداشت و پیشگیری، بیش از گذشته و با توجه بیشتر به الگوهای صحیح تغذیهای و معاینات دورهای منظم، بهعنوان شاخصترین فعالیت دندانپزشکان مدنظر قرار بگیرد.
وی همچنین با تأکید بر ضرورت دقت بیشتر دندانپزشکان در طراحی پروتکلهای درمانی صحیح و اجرای دقیق آنها تصریح کرد: طبق بسیاری از مستندات میتوان گفت بیش از ۵۰ درصد خدمات دندانپزشکی ارائهشده در مراکز درمانی، مربوط به ترمیمهایی است که عمر معقول و معمول کلینیکال را طی نکردهاند و نیاز به دوبارهسازی دارند که تکرار این سیکل معیوب، میتواند منجر به تسریع از دست رفتن دندانها شود.
دکتر اخوان زنجانی در پایان گفت: با پیشرفت وسیعی که در حوزه دندانپزشکی ترمیمی بهخصوص در دنتال متریال و ادسیو دنتیستری صورت گرفته است، بزرگان دندانپزشکی ترمیمی، همواره در مجامع علمی تائید میکنند که میتوان در اکثریت کیسها با روش های دایرکت، ترمیمهای بادوام، زیبا و همتراز با ترمیمهای ایندایرکت به وجود آورد و به این وسیله، هزینههای لابراتواری و صرف زمان اضافه را حذف کرد. در ضمن از آنجایی اکثریت سیستمهای لابراتواری قابلقبول و تکنسینهای ماهر بهخصوص سرامیستها در چند شهر بزرگ تمرکز دارند، این شیوه درمانی که همه جا قابل اجرا است بیشتر توصیه میشود.
ناچاریم شرکتها را در برگزاری کنگره دخالت بدهیم
دکتر محمدباقر رضوانی، رئیس هیئتمدیره انجمن متخصصین دندانپزشکی ترمیمی ایران، در سخنان خود بر ضرورت واگذاری بخشی از مدیریت اجرایی آموزشهای دندانپزشکی به بخش خصوصی تأکید کرد و گفت: اگر تصمیم داریم در حوزه دندانپزشکی توسعه علمی داشته باشیم، باید مرجعیت علمی وظایف آموزشی را به دانشگاهها، محیطهای آکادمیک و انجمنهای علمی واگذار کنیم، اما ضرورتی ندارد تمام وظایف اجرایی بر عهده آنها قرار بگیرد.
وی افزود: چه بخواهیم و چه نخواهیم، قسمتی از نقشآفرینی میدان دندانپزشکی، در دست کسانی است که نبض ابزار و تجهیزات و بازار دندانپزشکی را در دست خوددارند. این اتفاقی است که در تمام دنیا میافتد و مسیر توسعه علمی، از ترمیم شکاف توسعه عبور میکند، اما در کشوری که توسعهنیافته است، بین مراکز علمی و مراکز تولیدی و تجاری، شکافی وجود دارد که برای از بین بردن آن، باید بخش خصوصی را در برگزاری دورههای آموزشی دخالت داد و البته با بر عهده گرفتن مرجعیت برنامههای علمی، آنها را به مسیر صحیح هدایت کرد.
منبع: دندانه