مشاوره وزیر بهداشت با اشاره به هزینههای سلامت در ایران گفت: خدمات پزشکی معادل ۱۱ درصد، خدمات دندان پزشکی ۲۱ درصد، پیراپزشکی ۱۳ درصد و هزینه های بیمارستانی ۲۹.۲۲ درصد از کل هزینههای سلامت ایرانیان را به خود اختصاص میدهد که باید با شناخت پرهزینه ترین بخشهای سلامت برای آنها تدابیری اتخاذ شود.
دانشجعفری وزیر اسبق اقتصاد و دارایی با طرح این سوال که چگونه میتوان نظام سلامت کشور را مقاوم کرد، به مفهوم اجرایی مقاومت در بحث سلامت پرداخت و گفت: ایجاد نهاد مناسب که خطرپذیری بخش بهداشت و درمان را در برابر تکانههای آسیب رسان داخلی و خارجی به ویژه اپیدمیها، مرگ و میر مقاوم کند و دسترسی به خدمات بهداشت و درمان را برای عموم مردم موثر کند، مقاوم کردن بخش سلامت یک کشور در برابر ضربات است.
او درباره مهمترین ضربات وارد شده به بخش سلامت ایران توضیح داد: ناپایداری منابع مالی و ناکافی بودن بودجه دولت و بالا بودن پرداخت از جیب توسط مردم، احتمال مرگومیر بالا در برخی از حوزهها مانند سکته مغزی و تصادف، عدم توجه به ریسک فاکتورهای بالا در بیماریهای غیرواگیر، بالا بودن هزینهها و... از جمله ضرباتی است که اقتصاد ایران متحمل شده است.
دانش جعفری درباره اقتصاد بخش بهداشت در ایران اظهار کرد: منابع مالی بخش سلامت در ایران به این گونه توزیع شده است: منابع بخش خصوص که شامل بیمه تکمیلی، پرداخت از جیب مردم و خیریهها میشود ۵۹.۶ درصد از منابع مالی را دربر میگیرد و همچنین منابع بخش عمومی که شامل پرداخت از سوی دولت و حق بیمههای پرداختی به سازمانهای بیمهای می شود ۴۰.۴ درصد منابع مالی را به خود اختصاص میدهد. از این میزان نیز ۲۱ درصد توسط دولت و ۱۹ درصد توسط بیمهها پرداخت میشود. نکته قابل توجه این است که در حالی دولت در ایران تنها در حدود ۲۱ درصد از هزینههای درمان را به عهده دارد که این میزان در انگلستان ۸۴ درصد، در دانمارک ۸۵.۵ درصد، در کانادا ۶۸درصد، در عربستان ۷۲ درصد از هزینههای بهداشت و درمان به عهده دولت است.
وزیر اسبق اقتصاد ادامه داد: همچنین برخی کشورها هستند که هزینه های بهداشت و درمان عمومی را از طریق حق بیمه پرداخت میکنند. مثلا فرانسه ۷۳.۶ درصد، ژاپن ۷۱ درصد، هلند ۷۸ درصد و آلمان نیز ۶۸ درصد از هزینههای بهداشت و درمان را ازطریق حق بیمه پرداخت می کند. این در حالی است که در ایران فقط ۱۹.۷ درصد از هزینههای بخش سلامت از طریق حق بیمه پرداخت میشود.
او افزود: در ایران قبل از طرح تحول سلامت فشار بیشتری روی خانوار قرار داشت و بدترین نوع پرداخت نیز صورت میگرفت به این ترتیب که افراد به محض اینکه بیمار میشوند مجبوراند هزینههای خود را پرداخت کنند. در نظر داشته باشید پرداخت مخارج مربوط به سلامت در ایران به هزینهای فاجعه بار تبدیل شده است. به این ترتیب افراد مجبور هستند برای پرداخت هزینههای سلامت خود بعضا اموال خود را بفروشند و برخی زیرخط فقر سقوط میکنند.
با اشاره به اینکه برخی کشورها برای تامین هزینههای خود از بیمه تکمیلی استفاده میکنند، گفت: این نظام در آمریکا برقرار میشود که مورد انتقاد فراوانی است و این موضوع در مباحث مربوط به ریاست جمهوری آمریکا نیز غالبا مطرح است ولی در همین کشور نیز پرداخت از جیب مردم در زمینه هزینههای سلامت فقط در حدود ۱۱ درصد است.
مشاوره وزیر بهداشت در بخشی از سخنانش به بالاترین هزینههای سلامت در ایران اشاره کرد و گفت: اکنون ۲۵.۵ درصد از هزینههای پزشکی و دارو، مواد طبی و درمانی اختصاص پیدا میکند که از این میزان ۲۲ درصد آن متعلق به بخش دارو است. همچنین خدمات پزشکی و پیراپزشکی نیز معادل ۴۵درصد از هزینههای سلامت افراد را به خود اختصاص میدهد.
به گفته او به این ترتیب خدمات پزشکی معادل ۱۱ درصد، ویزیت پزشک متخصص ۸.۸ درصد، خدمات دندان پزشکی ۲۱ درصد، پیراپزشکی ۱۳ درصد و هزینه های بیمارستانی ۲۹.۲۲ درصد از کل هزینههای سلامت ایرانیان را به خود اختصاص میدهد که باید با شناخت پرهزینه ترین بخشهای سلامت برای آنها تدابیری اتخاذ شود.
وزیر اسبق اقتصاد همچنین ۲۰ عامل مهم مرگ و میر در ایران را برشمرد و گفت: در این میان سکته قلبی سهم ۱۹.۷ درصد، سکته مغزی با سهم ۹.۷ درصد، حوادث حملونقلی با سهم ۷.۳ درصد و بیماریهای فشار خون با سهم ۶.۸ درصد بیشترین عامل مرگ و میر در ایران هستند که باید احتمالات بررسی شده و متناسب با آن برنامه ریزی شود که در چه بخشهایی میتوان سرمایه گذاری کرد که پیشگیریهای لازم در این بخشهای صورت بگیرد. بسیاری از کشورها سطح مقاومت خود در بحث سلامت را به قدری بالا برده اند که میتوانند در صورت وقوع بیماریهای ناگهانی مانند ابولا و غیره نیز بحران موجود را مدیریت کرده و در برابر آن مقاومت کنند.
منبع: ایسنا