رییس مرکز تحقیقات دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تاکید بر توان ساخت مواد دندانپزشکی در داخل کشورگفت: در داخل کشور فورمولاسیون تولید مواد دندانپزشکی وجود دارد؛ اما به دلیل نبود حمایت کافی تاکنون پیشرفتی در این راستا صورت نگرفته است.
رییس مرکز تحقیقات دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به اهمیت تولید دانش و بومی کردن علم و دانش در کشور اشاره و خاطرنشان کرد: در این مسیر اشکالی که وجود دارد این است که صنعت و دانشگاه ارتباط و تعامل بالایی با یکدیگر ندارند و به همین جهت ما اکنون صنعت دندانپزشکی در ایران نداریم.
وی تصریح کرد: هنگامی که صنعت و علم بومی در کشور وجود نداشته باشد ما مجبور هستیم تحقیقات خود را بر روی صنعت خارجی و تولیدات دیگر کشورها انجام دهیم.
رییس مرکز تحقیقات دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، اضافه کرد: در صورتی که ارتباط نزدیکی میان علم تولید شده در فضای دانشگاهی، صنعت و تولید کنندگان شکل بگیرد؛ می توان بر روی تولیدات داخلی در خصوص صنعت دندانپزشکی کار کرد؛ اما در شرایط فعلی ما تولیدات مواد دندانپزشکی به شکل گسترده در داخل نداریم.
دکتر بیدار با تاکید بر توان ساخت مواد دندانپزشکی در داخل کشور، ابراز داشت: در داخل کشور فورمولاسیون تولید مواد دندانپزشکی وجود دارد؛ اما به دلیل نبود حمایت کافی از سوی تولید کنندگان و سرمایه داران و نبود نگاه درازمدت به این مهم، تاکنون پیشرفتی در این راستا صورت نگرفته است.
وی به برخی پتانسیلهای علم موجود در کشور اشاره کرد و افزود: MTA یا سیمان دندانپزشکی مادهای به شکل پودر است که اجزای عمده آن شامل تریکلسیم آلومینات، تریکلسیم اکساید و سیلیکات اکساید است. ساختمان اصلی MTA شباهت بسیاری به سیمان پرتلند یا همان سیمان ساختمانی دارد؛ اما استفاده هر گرم از این ماده که عمده تولید شده در خارج از کشور است برای بیمار بین ۲۰۰ تا ۴۰۰هزار تومان هزینه دارد.
رییس مرکز تحقیقات دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ادامه داد: نگاه سازندگان خارجی به این بازار جهانی است؛ اما در داخل، صنعت به دنبال تولید ماده انبوه سازی شده است و تولید سیمان ساختمانی به دلیل کاربرد بسیاری که دارد به نسبت تولید سیمان دندانپزشکی کاری قابل قبولتر است.
دکتر بیدار تسهیل روال ثبت جهانی اختراعات را موجب رشد تولید دانش در داخل دانست و اظهار داشت: در کنار این موارد، فعالیت اعضای هیئت علمی به امور آموزشی موجب می شود که این اساتید نتوانند آن گونه که باید در بخش پژوهش و تولید دانش موفق باشند.
وی ادامه داد: مطمئنا با توجه به زمان بر بودن مراحل تولید دانش تا ثبت و کاربردی کردن علم مورد نظر؛ اگر ما بتوانیم صرفا اعضای هیات علمی پژوهشی را تقویت کنیم و تمرکز این افراد را به تولید دانش بگذاریم می توانیم به موفقیت های بیشتری در این خصوص دست پیدا کنیم.
منبع: ایسنا