DentOnline
جایگاه سلامت دهان و دندان در نسخه مجلسی برنامه ششم توسعه
جایگاه سلامت دهان و دندان در نسخه مجلسی برنامه ششم توسعه

ترسیم افق منطقی و بی‌چالش

دکتر محمدحسین قربانی
عضو کمیسیون بهداشت مجلس

مجلس دهم که تنها چند ماه از آغاز آن گذشته است در حال حاضر درگیر بررسی و تدوین برنامه ششم توسعه است. بنابراین تمرکز مجلس و کمیسیون‌های تخصصی آن بیشتر بر سیاستگذاری‌های کلان است. بر همین اساس رسیدگی‌ها و پیگیری‌های جزئی‌تر در حوزه سلامت که یکی از موارد آن سلامت دهان و دندان است فعلاً در دستور کار کمیسیون بهداشت و درمان مجلس قرار نگرفته است اما فعالیت‌های کنونی چندان هم بی‌ربط به موضوع مورد نظر ما یعنی حوزه سلامت و به طور جزئی‌تر سلامت دهان و دندان نیست. احتمالاً می‌دانید که در طرح تحول نظام سلامت برنامه‌ای برای این حوزه و به‌ویژه در بخش پیشگیری بیماری‌های دهان و دندان وجود داشته است؛ در همین راستا مجلس شورای اسلامی نیز با وضع قوانین و تلاش برای تأمین منابع طرح تحول نظام سلامت گام‌هایی برای تحقق اهداف این طرح و همراهی با دولت و وزارت بهداشت برداشته است. در حال حاضر هم در بعد نظارتی چه کمیسیون بهداشت و چه نمایندگان در تلاش هستند وظیفه خود را در قبال تمام برنامه‌ها از جمله طرح تحول نظام سلامت به نحو احسن انجام دهند.

بنابراین اگرچه در شرایط کنونی دغدغه اصلی ما در مجلس دهم نگارش سند برنامه ششم است اما قطعاً در تدوین آن مواردی همچون سلامت دهان و دندان را از یاد نمی‌بریم. این سند یعنی پنج سال سند مدیریتی کشور. بنابراین سلامت به عنوان یکی از اولویت‌های اصلی، بخش قابل توجهی از این سند را به خود اختصاص می‌دهد. از موضوع کالاهای آسیب رسان، مالیات بر دخانیات و درآمد پزشکان گرفته تا تربیت و آموزش نیروهای مورد نیاز این حوزه، نظارت بر عملکرد بخش‌های مختلف و ضرورت‌های پیشگیرانه که بالطبع بخشی از آن به سلامت دهان و دندان و فعالیت‌های دندان‌پزشکی نیز باز می‌گردد.

معمولاً در پس این سئوال که برای حوزه سلامت دهان و دندان چه کردید، تصویری از رایگان شدن خدمات درمانی و دندان‌پزشکی نهفته است.

اگر انتظار این را داشته باشیم که خدمات دندان‌پزشکی به طور کامل تحت پوشش بیمه قرار گیرد و برای متقاضی خدمت رایگان شود، باید این موضوع را خاطر نشان کنم که در هیچ کشوری چنین شرایطی از سوی بیمه‌های پایه و همگانی محقق نشده است و اصلاً قابل تصور هم نیست، پس باید نگاه و خواسته‌مان را منطقی کنیم. البته مردم می‌توانند چنین شرایطی را در قالب بیمه تکمیلی به دست آورند، با این تصویر که همه چیز بستگی به نوع خدمت و نوع بیمه دارد، این رویکرد در بسیاری کشورهای جهان متداول و مرسوم است.

در این بین باید به این موضوع نیز اشاره کنم که هزینه‌های دندان‌پزشکی بیشتر به دلیل نوع موادی است که مورد استفاده قرار می‌گیرد و این تصور راباید کنار بگذاریم که آنچه از بیمار گرفته می‌شود به جیب دندان‌پزشک می‌رود. این گرانی مواد در همه دنیا هزینه‌بر است. آنچه در سال ۹۴ مورد نظر ما بود و به نتیجه هم رسید این بود که تا پایان سال، ۶ خدمت دندان‌پزشکی را تحت پوشش بیمه پایه سلامت قرار دادیم و امسال هم در تلاش هستیم و امیدواریم که ۴ یا ۵ خدمت دیگر را تحت پوشش بیمه پایه سلامت قرار دهیم.

با این مقدمه قطعاً شما هم به این موضوع پی برده‌اید که آنچه در زمینه خدمات دندان‌پزشکی مد نظر ما در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس است، بخش‌های پیشگیری و آموزش بهداشت است. زیرا باور داریم، پیشگیری بهتر از درمان است، به عبارتی هم مؤثرتر و هم کم هزینه‌تر است. ما در تلاش هستیم که در حوزه سلامت دهان و دندان آموزش را تقویت کنیم بر همین اساس به دنبال آن هستیم که آموزش را به خانواده‌ها، مدارس، صداوسیما، مطبوعات و رسانه‌ها بکشانیم و با درگیر کردن مردم برای بهبود وضعیت جامعه در این زمینه گام برداریم. ما به عنوان مسئولان، رسانه‌ها و اقشار مختلف تأثیر گذار باید بهداشت دهان و دندان را در اولویت قرار دهیم. یکی از چالش‌هایی که طی سال‌های گذشته در حوزه سلامت شاهد آن بودیم همین بی توجهی به پیشگیری و بهداشت دهان و دندان بوده است. البته استراتژی ما و مجموعه وزارت بهداشت که مجری برنامه‌هاست، مدتی است این شده و ما انتظار داریم وزارت بهداشت پیگیری لازم را داشته باشد. همین موضوع موجب شده است که کمیسیون بهداشت و درمان به ۴ برنامه توجه ویژه‌ای داشته باشد:
۱- تربیت نیروی انسانی در حوزه بهداشت و سلامت دهان و دندان
۲- اولویت دادن به برنامه‌های بهداشت دهان و درمان در برنامه توسعه
۳- تأمین منابع مورد نیاز برای اجرای قانون
۴- نظارت کارا بر اجرای قانون
همانطور که می دانید دولت و وزارت بهداشت مجری قوانینی هستند که مجلس مصوب می‌کند. بنابراین اگر ما در مجلس بتوانیم قانونی شفاف و با کمترین نقص و ایراد (که احتمال چالش در آن به حداقل برسد) بنویسیم، می‌توانیم به خواسته‌های خودمان در این حوزه هم برسیم.

ما در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در تلاش هستیم که حوزه سلامت در بخش‌های مختلف طی سال‌های اجرای برنامه ششم با چالش مواجه نشود. ما در تلاش هستیم افقی منطقی را ترسیم کنیم که طی ۵ سال آینده بتوانیم به اهداف برنامه دست پیدا کنیم. خوشبختانه جمع بندی‌های ما درباره حوزه سلامت بسیار خوب بود و کمیسون هم بسیار خوب عمل کرد. الان هم برنامه در کمیسیون تلفیق است و ۲ نفر از همکاران ما از کمیسیون بهداشت در کمیسیون تلفیق هستند که پیگیر این نوع نگاه و رویکرد باشند. امیدواریم این برنامه به صحن علنی بیاید و به تصویب برسد.

 

منبع: دندانه