همه ساله در فصل پاییز و زمستان همزمان با آلوده شدن هوا، شهروندان زیادی با انواع مختلف ماسک در خیابان به چشم میخورند. استفاده از ماسک اولین راهی است که برای مقابله با آلودگی هوا به فکر همه میرسد. بسیاری از افراد ارزانترین و در دسترسترین نوع ماسک را انتخاب میکنند؛ ماسکهای کاغذی که به «ماسک دندانپزشکی» هم معروف هستند، چراکه همه این ماسک را در مطب روی صورت دندانپزشکان دیدهاند.
اما بر خلاف انتظار مردم، ماسکهای کاغذی هیچ تاثیری در حفاظت فرد در برابر آلودگی هوا ندارند. طبق توصیه مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، هنگام بروز پدیده آلودگی هوا، باید از ماسک مناسب استفاده کرد این ماسک باید از جنس فیبر باشد، نه ماسک پارچه ای و نه ماسک دندانپزشکی و بعد از هر بار مصرف باید تعویض شود. چراکه یکی از آلایندههای اصلی هوای تهران ذرات معلق کمتر از دو و نیم میکرون است که این ذرات به راحتی از ماسکهای معمولی میگدرند و وارد ریه شده و موجب بیماری و به خطر افتادن سلامت شهروندان میشود.
بسیاری از منابع استفاده از ماسکهای فیلتردار را در این مورد توصیه میکنند. این ماسکها در مقایسه با ماسکهای کاغذی که بیشتر در شهر به فروش میرسد، عملکرد بهتری در جلوگیری از تنفس آلایندههای هوا دارد اما قیمت بالا و دشواری استفاده از ماسکهای فیلتر دار موجب شده شهروندان چندان روی خوشی به آنها نشان ندهند.
ماسکهای کاغذی که دندانپزشکان حین درمان از آنها استفاده میکنند برای حفاظت صورت آنها در مقابل پاشیده شدن ترشحات کاربرد دارد. ماسکها باید از روی بینی تـا زیـر چانه امتداد داشته و در صورت خیس یا آلوده شدن و برای هر بیمار بایـد تعـویض شـود. اسـتفاده از ماسـک بیشـتر برای جلوگیری از آلودگی های فیزیکی است تا میکروبـی. از آنجا که خـیس شـدن ماسـکها در حـین کـار قابلیـت نفوذپذیری میکروارگانیسم ها را در آنها زیادتر می کند، توصیه میشود دندانپزشکان هر نیم ساعت ماسک خود را تعویض کنند.
منبع: دندانه