آفت دهان چیست؟
به گزارش دنت آنلاین و به نقل از برترینها، آفت یک ضایعهی کوچک با مرکزی زردرنگ و پیرامونی قرمز رنگ است که معمولا روی زبان، لبها و یا در درون لُپها به وجود میآید. آفت دهان معمولا در افراد سالم فقط هفت تا ۱۴ روز طول میکشد. آفت ممکن است دو بار در سال و با زخمهایی متعدد به طور همزمان، مخصوصا در افراد بین ۱۰ تا ۲۰ سال بروز کند. آفت دهان هیچ علت قطعی ندارد و هر چیزی از استرس یا ضربهای جزئی گرفته تا التهاب و یا تیزی دندان، میتواند عامل آفت دهان باشد. حتی تغییرات هورمونی، دهان شویههای تند و غذاهای ادویه دار میتوانند باعث آفت دهان شوند.
آفت دهان دو نوع دارد: زخمهای ساده و زخمهای پیچیده. آفت ساده، زخمهایی نسبتا کوچک دارد که دو هفته طول میکشند و شایعترین نوع آفت دهان هستند. در مورد این زخمها جای نگرانی وجود ندارد. اما زخمهای پیچیده، کمتر شایعاند، درد بیشتری دارند، بزرگترند و عمق بیشتری هم دارند. ضمنا آفت پیچیده، چهار تا شش هفته طول میکشد تا برطرف شود و گاهی جای زخم به جا میگذارد. این نوع زخمها بسیار تحریک پذیر و آزاردهندهاند و در صورت ابتلا به این نوع آفت باید به پزشک مراجعه کنید.
چه زمانی آفت دهان میتواند نگران کننده باشد؟
آفت دهان دردناک است و ممکن است باعث شود آب و غذای کافی دریافت نکنید، در نتیجه تاثیر منفی بر سلامتیتان میگذارد. علاوه بر این، آفت دهان شما میتواند علامتی از وجود مشکلاتی جدی در مورد سلامتیتان باشد. هر زخمی که رشد کند، خونریزی کند، ثابت شود یا بعد از چند هفته برطرف نشود باید توسط پزشک بررسی شود؛ زیرا زخمهای دهان میتوانند در افرادی که دچار بیماریهای خود ایمنی، سندروم التهابی روده و آنهایی که کمبود ویتامین B۱۲، روی، اسید فولیک یا آهن دارند نیز روی دهد.
اگر علائم دیگری، چون کاهش وزن ناخواسته، گوش درد، تب، لرزش و تعریقهای شبانه هم دارید میتواند نشان دهندهی سرطان دهان باشد. این نکته را فراموش نکنید که آفت یا زخم دهان، نمیتواند سرطانی شود، اما یک ضایعهی سرطانی ممکن است به صورت زخم بروز کند یا با آفت دهان تشابهاتی داشته باشد. به همین دلیل باید این علائم را جدی بگیرید و به پزشک مراجعه کنید.