DentOnline
گفتگو با رکوردار پرداخت مالیات جامعه دندان‌پزشکی
گفتگو با رکوردار پرداخت مالیات جامعه دندان‌پزشکی

پرونده مالیات ۸۹ میلیونی یک دندان‌پزشک

سال ۹۲ بود که مجتبی رجایی‌نژاد، دندان‌پزشک در استان هرمزگان برای پر کردن اظهارنامه مالیاتی به سراغ یکی از مراکزی که اداره دارایی اعلام کرده بود، رفت؛ مالیات سال ۹۲ این دندان‌پزشک ۸۹ میلیون تومان اعلام شد و او موظف به پرداختش بود. مالیاتی که شاید در این حرفه و با شرایط او بیشترین مالیات طول تاریخ کشورمان باشد. داستان از این قرار بود که آنچه به‌عنوان اظهارنامه مالیاتی پر و ارسال شده بود، از لحاظ الکترونیکی اشتباه بود. به عبارتی، مجموعه‌ای از اقلام را در آن وارد نکرده بودند و در برخی موارد، محاسبات هم اشتباه بود. با همه این تفاسیر، این اظهارنامه به وزارت اقتصاد و دارایی رفت و باعث تعیین چنین مالیاتی برای رجایی نژاد شد. پس ‌از اینکه چنین رقمی به این دندانپزشک اعلام شد، برای اعتراض به اداره مالیات رفت و پس از تشکیل ۷، ۸ کمیسیون و گذشت ۳ سال به گفته خودش سرنوشت پرونده‌اش مشخص نیست.

روند پیگیری اعتراض رجایی‌نژاد همان زمان اعتراض کرد و انتظار داشت در کمیسیون خاصی به آن رسیدگی شود اما گویا مورد بی‌توجهی قرار گرفت بنابراین برگه تشخیص که باید جلوی صدورش گرفته می‌شد، صادر شد بنابراین به فکر گرفتن وکیل افتاد. اول در بندرعباس از وکیلی کمک خواست اما پس از مدتی از ادامه پیگیری منصرف شد. کمیسیون اول برگزار شد و کارشناسی مسئول پیگیری پرونده او شد. بنا بر اظهارات این دندان‌پزشک، این کارشناس از پشت میزش تکان نخورد و حتی به مطب هم نیامد و در نهایت کاشف به عمل آمد کارشناس زیردست آن فردی است که برای رجایی‌نژاد برگه تشخیص صادر کرده بود. گویا توافق کرده بودند که همان نظر باقی بماند. کمیسیون تجدیدنظر هم همان حکم را تأیید کرد.

رجایی‌نژاد به سراغ سازمان نظام پزشکی رفت. اگرچه میان سازمان امور مالیاتی و سازمان نظام پزشکی نتوانسته بودند توافق انجام دهند، اما باید شانسش را امتحان می‌کرد. کارشناسی از آنها به مطبش رفت اما زمان چندانی را صرف بررسی اسناد و فاکتورها نکرد. کارشناس باعجله وسایلش را جمع کرده و رفته بود. دیگر امیدی به تلاش در شهر نداشت به تهران آمد و به سراغ عباس اکلیون که از سال ۸۷ تا کنون وکیل مالیاتی بود رفت. اکلیون پیش‌تر رئیس اداره دارایی آغاجاری و رئیس اداره دارایی خرمشهر و رئیس اداره دارایی شهر قدس استان تهران بود و مدت‌ها هم به‌عنوان ممیز کل دارایی کرج مشغول به کار بود. او پذیرفت که پیگیر پرونده‌اش شود. حال با دوندگی بسیار قرار است کارشناس جدیدی پرونده او را بررسی کند.

همیشه حواسمان باشد
مالیات بر درآمد مبتلابه همه صاحبان حرف بوده و طی این سال‌ها اعتراض به مالیات به‌ویژه در میان آن دسته از پزشکانی که مشمول مالیات بر درآمد مشاغل پزشکی می‌شوند، کم نبوده است. حتما می‌دانید که اصطلاح مالیات بر درآمد حقوق برای پزشکانی تعیین می‌شود که در استخدام بیمارستان خصوصی یا دولتی باشند و معمولا معافیت‌های مالیاتی قابل‌توجهی دارند. در برابر مالیات بر درآمد مشاغل پزشکی مربوط به پزشکان و دندان‌پزشکانی و سایر حرف پزشکی است که از طریق مطب به کسب درآمد پرداخته‌اند یا دکتر داروسازی بودند که داروخانه تأسیس کرده‌اند. پرونده رجایی‌نژاد اگرچه ازلحاظ رقمی شاید یکی از استثنائات باشد اما اعتراض به نوع رسیدگی‌ها کم نیست و قطعا بسیاری از ما علاقه‌مندیم بدانیم چرا چنین مشکلی پیش می‌آید؟ و در قبالش چه باید کنیم.

درآمد علی‌الراسی که برای تراز مالیات و درآمد اضافه شد
رجایی‌نژاد درباره بلایی که سرش آمد به به نگین دندان‌پزشکی گفت: مشکل از آنجا شروع شد که اظهارنامه من را پیش از اینکه برگه تشخیص صادر کنند، اصلاح نکردند. آنها یا باید خودشان بررسی می‌کردند یا از من که این اظهارنامه را اعلام کرده بودم، می‌خواستند آن را اصلاح کنند اما متأسفانه چنین نکردند.» به گفته او، مسئولان اداره وقتی با دریافتی‌های من از بیمه‌ها مواجه شدند به این نتیجه رسیدند که این میزان کم است و منطبق با آنچه در اظهارنامه اعلام شده، نیست بنابراین ۶۰۰ میلیون درآمد علی‌الراس برای من وارد کردند تا آن ۸۹ میلیون تومان مستند شود.
این دندان‌پزشک تأکید می‌کند: «آنها معتقدند من در سال ۹۲ علاوه بر دریافتی از بیمه‌ها این مقدار را نیز به‌صورت آزاد از بیماران گرفتم. متأسفانه بی‌قانونی بیداد می‌کند. هر کاری می‌کنیم، صحبت می‌کنیم به هر طریقی که می‌رویم، آنها صحبت خود را می‌کنند و می‌گویند حتما باید این ۸۹ میلیون تومان واریز شود.

درآمد ۲۳۰ میلیون تومانی کجا و ۸۳۰ میلیون کجا
در قانون مالیات بر درآمد از دفتر «درآمد و هزینه» که باید به‌وسیله دارندگان مشاغل پزشکی تهیه و تنظیم شود، اشاره شده و از همه خواسته شده که در نگارش آن تأخیر نداشته باشند اما بنا بر شرایطی که رجایی‌نژاد توضیح داد. او این دفتر را فراهم و فاکتورهای سال ۹۲ از جمله لابراتوار، وسایل و مواد خریداری شده را در آن ثبت و به شکل سند حسابداری درآورده، اما طی این سال‌ها که پیگیر پرونده‌اش بوده است هیچ توجهی به این دفتر نشده و به گفته خودش متاسفانه کسی آن را قبول ندارد.
همین موضوع باعث شده درآمد ۲۳۰ میلیون تومانی او در سال ۹۲ که در نهایت با کسر هزینه‌ها ۶۰-۵۰ میلیون است، به رقمی بالای ۸۰۰ میلیون برسد. این دندانپزشک تاکید کرد: نمی‌دانم آنچه اتفاق افتاده بیانگر آن است که بی‌قانونی حکم‌فرماست یا بدشانسی من بوده است.

دکتر رجایی‌نژاد همچنین گفت: در عین ناباوری وقتی برگه تشخیص سال ۹۳ را گرفتم، متوجه شدم میزان مالیاتی که باید بپردازم ۵۱ میلیون تومان است که این رقم بسیار بالاست. باز هم پیگیر شدم و فهمیدم در این زمینه موضوع هزینه‌های ما اصلاً جایگاهی ندارد و فقط بر مبنای دریافت ما از بیمه‌ها مالیات تعیین می‌کنند؛ یعنی ازنظر آنها من خرید کامپوزیت و آمالگام ندارم. منشی من حقوق نمی‌خواهد و در نهایت هر آنچه از بیمه‌هاست، درآمد خالص من در نظر گرفته شده. متاسفانه در بندرعباس رویه بسیار عجیب است و من فقط امیدوارم این همه تلاش به نتیجه برسد.

نحوه تعیین مالیاتی که نادیده گرفته می‌شود
وی در تشریح آنچه در بندرعباس با آن مواجه است، تصریح کرد: در سال ۹۳ دریافتی من از بیمه‌ها و بیماران با توجه به اینکه من فقط از بیمه نیروهای مسلح پول دریافت می‌کنم، ۴۱۱ میلیون تومان است و مطب ما برگزیده این بیمه است اما باید این رقم با کسر هزینه‌ها مشمول مالیات شود. علاوه بر این، یک رقم علی‌الراس هم است که مثلا برای این سال ۱۷۶ میلیون است که آنها معتقدند از بیمارها گرفته‌ام و نمی‌دانم چگونه حساب شده است. این رقم را در ۲۴ درصد ضرب می‌کنند که حدود ۱۰۰ میلیون می‌شود و از آن ۳۰ درصد مالیات می‌گیرند.

این دندان‌پزشک با بیان اینکه در شهرهای مختلف مالیات متفاوت است گفت: «من دوستی دارم که جراح فک و صورت است و جراحی زیبایی می‌کند و مالیاتی که در کرج برایش تعیین شده، ۴ میلیون است. یا دوست دیگری در این شهر دارم که هم رشته خودم است که ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان مالیات می‌دهد. مالیاتی که در بندرعباس گرفته می‌شود خیلی زیاد است و هرسال هم زیادتر می‌شود.»
رجایی‌نژاد با تأکید بر اینکه از لحاظ قانونی، نظام‌پزشکی کمکی نمی‌کند، تأکید کرد: «آنها دوست ندارند وارد این مسائل شوند و خود را با اداره دارایی درگیر کنند. اگر بشود وکیلی این موضوع را پیگیری کند و بررسی کلی بر مالیات دندان‌پزشکی در بندرعباس انجام گیرد و این قضیه اصلاح شود، خیلی خوب است. از طرفی، اگر درباره مالیات دندان‌پزشکی قانونی وضع شود که جلوی چنین مالیات‌هایی گرفته شود و مالیات‌ها اصولی و پس از بررسی دفاتر انجام گیرد،اعتراضات و فرار مالیاتی هم کم می‌شود. قبول دارم که شاید برای یک عصب‌کشی ۵۰۰ هزار تومان پرداخت می‌شود اما ۱۲۰ تا ۱۳۰ هزار تومان هزینه مواد ترمیمی است که متأسفانه در نظر گرفته نمی‌شود.»

نمی‌توان پرداخت مالیات را همسان کرد
سخنان رجایی‌نژاد، اگرچه از جگرسوخته و گلایه‌مندی او خبر می‌داد اما وقتی به سراغ اکلیون، وکیل مالیاتی رفتیم و از او درباره پرونده سوال کردیم، تلاش کرد فضایی برای درک مناسب این شرایط ایجاد کند. اکلیون، در همان ابتدا از اظهارات رجایی‌نژاد انتقاد کرد و گفت: رقم مالیات هیچ جدول خاصی ندارد که بتوان گفت این رقم درست است یا رقم دیگری. هر حوزه مالیاتی در هر محدوده شهرستانی با توجه به میزان فعالیت هر پزشکی در هر رشته‌ای که هست و دیدگاه آن شعبه، مالیات تعیین می‌کند. درباره این پرونده هم آن رقم با توجه به هزینه‌هایی که شده تا حدودی غیرمنطقی و بیش از حدی که باید باشد، است. البته این پرونده در دست رسیدگی است و امیدواریم که به نتیجه برسد.
او با بیان اینکه انتظار اینکه هر کسی در هر شهرستانی استانداردی برای مالیات داشته باشد نه منطقی و نه شدنی است، تصریح کرد: چنانچه می‌دانید مالیات بر مبنای درآمد، اینگونه است که برای هر فردی بنا بر شغلش و متناسب با آن مالیات تعیین می‌شود. ما در حال پیگیری هستیم که بگوییم این رقم اضافه نوشته شده است اما من در جریان اینکه تعمدی در کار بوده یا نه، نیستم.

مبلغ اضافی حذف شد
این وکیل مالیاتی به نحوه فعالیت این ادارات اشاره کرد و گفت: هر حوزه مالیاتی یک رقم درآمدی برای هر شخص در نظر می‌گیرد حال ایشان بنا بر میزان کارکرد و دریافت بیمه‌ای و سایر موارد، مقداری به‌عنوان درآمد متفرقه برای او در نظر گرفته‌اند و این موضوع طبیعی است و در هر شغلی ممکن است چنین رقمی برایش نوشته شود. این بر عهده آن شخص، وکیل، پزشک یا شرکت است که برود و از خودش در برابر این مالیات دفاع کند و ثابت کند چنین نبوده است.
او در پایان با تأکید بر اینکه ما ضعف قانون نداریم، تأکید کرد: در قانون مبحثی به نام تشخیص علی‌الراس است که وقتی اسناد و مدارک وجود ندارد یا اسناد و مدارک وجود دارد اما از لحاظ ممیز مالیاتی کافی نیست قانون اجازه داده درآمدی برای این فرد در نظر بگیرند که با پیگیری که ما انجام دادیم و در کمیسیون‌ها شرکت کردیم، آن رقم را از درآمدشان کم کردیم. مقایسه کار صحیحی نیست در دو استان شاید تفاوت مالیات ۱۰۰ برابر هم باشد. این اتفاق می‌افتد. حتی گاه ممیزها هم متفاوت هستند و برخی ملایم‌تر مالیات می‌بندند. البته ما این رقم را حذف کردیم و به دنبال آن هستیم که از میزان به‌دست‌آمده هم کمترش کنیم.

بنا بر این شرایط اگر بخواهیم بر منطقی که اداره دارایی در نظر گرفته قضاوت کنیم، این اتفاق عجیب نیست. همچنین بنا بر آن درآمدی که علی‌الراس گفته می‌شود و دندان‌پزشکان بر وجودش صحه می‌گذارند (مانند ۴۱۱ میلیون درآمدمذکور) بالاخره برای کاهش فاصله طبقاتی گاه از لبه برنده قانون بهره می‌‌گیرند اما به‌هرحال اگر همکاران این دندان‌پزشک در شرایط مشابه یک‌دهم یا یک دوازدهم این مالیات را پرداخته‌اند، طبیعی است آزردگی و اعتراض شکل گیرد.

 

منبع: دندانه