DentOnline
همه چيز درباره ايمپلنت دندان
همه چيز درباره ايمپلنت دندان

ايمپلنت دندان چيست ؟
ايمپلنت دندان نوعي پايه تيتانيومي سازگار با سلول هاي بدن است. از ايمپلنت هاي دنداني به عنوان جايگزيني مناسب و دائمي به جاي يک يا چند دندان از دست رفته استفاده مي شود.
پس از قراردادن ايمپلنت توسط دندانپزشک در داخل استخوان فک، با استخوان سازي سلول هاي استخوان ساز در سطح ايمپلنت، استخوان فک به ايمپلنت جوش مي خورد. فرآيند جوش خوردن معمولا 3 تا 4 ماه طول کشيده، سپس قسمت تاج و روکش دندان ساخته شده و بر روي پايه قرار مي گيرد.
از دست دادن يک يا چند دندان تاثير به سزايي در چهره و مهم تر از آن در روحيه و اعتماد به نفس افراد دارد. با استفاده از ايمپلنت هاي دنداني ميتوان علاوه بر بازيابي توانايي جويدن طبيعي، چهره طبيعي و زيبايي لبخند را نيز به فرد بازمي گرداند. کاشت ايمپلنت در خانم ها از سن 15 سالگي و در آقايان از سن 18 سالگي امکان پذير است.
اجزاي ايمپلنت دنداني کدام است؟
- فيکسچر (ريشه)
- آباتمنت (تاج)
انواع ايمپلنت دندان
 انواع ايمپلنت, ايمپلنت چيست
از ايمپلنت دندان به عنوان جايگزيني دائمي به جاي دندان از دست رفته استفاده مي شود
امروزه اکثر ايمپلنت هاي دندان از تيتانيوم ساخته مي شوند که فلزي داراي کيفيت بالا است و مي تواند براي اين منظور بسيار مناسب باشد. تيتانيوم يک لايه نازک بر روي سطح خود ايجاد مي کند که از آن در برابر خوردگي حفاظت مي کند. اين لايه در برابر اسيد، ترکيبات نمک و اکسيژن مقاوم است. علاوه بر اين تيتانيوم تقريباً بطور کامل غير مغناطيسي است و نسبت به وزن آن کاملاً مقاوم است.
مهمتر اينکه بدن انسان ايمپلنت دندان تيتانيوم را به عنوان اجسام خارجي پس نمي زند. هنگامي که آنها در استخوان کاشته مي شوند، استخوان در يک فرآيند به نام الصاق استخواني اطراف آن رشد کرده و گسترش پيدا مي کند.
نوع تيتانيوم داراي انواع مختلف سطوح هستند که شامل اسيد اچ، اسپري پلاسما و پوشش هيدروکسي آپاتيت است. هيدروکسي آپاتيت ماده اي است که استخوان از آن ساخته مي شود. اين ماده در فرآيندي به نام اتصال زيستي به استخوان متصل مي شود. انواع ايمپلنت دندان شامل موارد زير هستند:
1. ايمپلنت ريشه اي شکل:
اين مدل رايج ترين نوع کاشت ايمپلنت است که براي بيماران استفاده مي شود. نوع ريشه اي شکل در اصطلاح درون استخواني يا درون ريشه اي نيز گفته مي شود، به اين معني که اين نوع در استخوان قرار مي گيرند. اين مدل شبيه پيچ ضخيم يا مخروط است و داراي پهنا و طول متفاوت مي باشد.
براي موفقيت آميز بودن آن، نياز به ايجاد عمق و عرض کافي در استخوان براي فراهم کردن پايه مطمئن براي آن وجود دارد. دندان پزشک شما درباره نوع مناسب براي استفاده بر اساس کيفيت استخوان فک و نوع روکش، پل يا دندان مصنوعي که قرار است بر روي آن قرار بگيرد تصميم گيري خواهد کرد.
2. نوع داراي چارچوب راموس:
اين نوع را در صورتي مي توان استفاده کرد که استخوان فک پايين براي استفاده از ايمپلنت دندان ريشه اي شکل بسيار نازک باشد يا قصد داشته باشيم از ايمپلنت ساب پريواستيل استفاده کنيم. اين مدل داراي چارچوب راموس در گوشه عقب استخوان فک در دهان (يعني نزديک دندان هاي عقل) و نزديک چانه قرار مي گيرد.
هنگامي که آن در محل قرار گرفت و بافت اطراف آن ترميم شد، يک ميله فلزي نازک در اطراف بالاي لثه قابل رويت خواهد بود. دندان هاي مصنوعي در ادامه به صورتي ساخته مي شوند که متناسب با اين ميله باشند. اين نوع همچنين مي توانند فک ضعيف را تثبيت کرده و از ايجاد شکستگي در آن جلوگيري نمايند.
شرايط کاشت ايمپلنت دندان به شرح زير مي باشد:
 مضرات ايمپلنت دندان, مراقبت از ايمپلنت دندان
ايمپلنت دندان بهترين راه‌حل طولاني‌مدت براي دندان‌هاي ازدست‌رفته است
• لثه هاي سالم داشته باشد.
• استخوان کافي براي نگه داشتن ايمپلنت در فک خود داشته باشد. بعضي افراد که استخوان فک خود را از دست داده اند نيز مي توانند از ايمپلنت دندان استفاده کنند، اما ابتدا لازم است استخوان از بين رفته با استفاده از روش هاي درماني مناسب تجديد و ترميم شود.
• تعهد براي مراقبت بسيار مناسب از دندان هاي کاشته شده. در اين حالت لازم است دندان ها و لثه ها به صورت روزانه مسواک زده و نخ دندان کشيده شود. علاوه بر اين ملاقات منظم با دندان پزشک در اين رابطه از اهميت خاص برخوردار است.
کاشت ايمپلنت دندان براي افراد زير توصيه نمي شود:
 ساخت ايمپلنت دندان, عمر مفيد ايمپلنت دندان
افراد سيگاري گزينه مناسبي براي انجام ايمپلنت دندان نمي باشند
ο افراد سيگاري
ο افرادي که به بيماري هاي خود ايمني مبتلا هستند يا از داروهايي استفاده مي کنند که اين شرايط را به همراه دارند.
ο افرادي که از پرتو درماني در ناحيه سر و گردن استفاده کرده اند.
ο کساني که ديابت کنترل نشده دارند.
نحوه کاشت دندان ( ايمپلنت و درمان )
 مضرات ايمپلنت دندان, مراقبت از ايمپلنت دندان
قالبگيري از ايمپلنت جزء موارد حساس و دقيق در ساخت پروتز ايمپلنت مي باشد
مراحل ايمپلنت دندان مانند هر درمان جراحي ديگر با ايجاد بي حسي موضعي در ناحيه مورد نظر آغاز شده در نتيجه بيمار در حين جراحي هيچگونه درد ايمپلنت دندان را حس نخواهد کرد. سپس با توجه به طرح درمان انتخابي و ضمانت استخوان، ايمپلنت در استخوان فک قرار مي گيرد و براي اينکه ايمپلنت با استخوان پيوند خوبي برقرار کند به مدت 12 تا 24 هفته زمان لازم دارد.
پس از طي دوره پيوند استخوان (اسئواينتگريشن) ايمپلنت هاي پايه و بستري مقاوم را براي طرح درمان انتخابي فراهم مي آورند. براي راحتي بيمار تا ساخته شدن پروتز اصلي، بر روي ايمپلنت پروتز موقت طراحي مي شود تا عمل تکلم و جويدن به طور موقت انجام گردد.
قالبگيري از ايمپلنت جزء موارد حساس و دقيق در ساخت پروتز ايمپلنت مي باشد و بيمار مي بايست کليه دستورات دندانپزشک معالج را با دقت اجرا نمايد.
مراقبتهاي بعد از جراحي
 مضرات ايمپلنت دندان, مراقبت از ايمپلنت دندان
ايمپلنت هاي دنداني نيز همانند دندان طبيعي به مراقبت نياز دارند
♦ پس از کاشت ايمپلنت به مدت 1 روز از مسواک زدن در اطراف ناحيه عمل خودداري کنيد.
♦ شستن دهان تا 8 ساعت بعد از عمل جراحي توصيه نمي شود.
♦ بهتر است روز بعد از عمل جراحي، از دهان شويه استفاده شود. بهترين محلول براي شستشوي دهان کلرهگزيدين روزي 3 مرتبه باشد.
♦ نوشيدن پس از جراحي به راحتي امکان پذير است ولي در مورد خوردن، بايد دقت داشته باشيد که بي حسي اثر خود را از دست داده باشد.
♦ ايمپلنت هاي دنداني نيز همانند دندان طبيعي به مراقبت نياز دارند. زيرا پلاکت هاي ميکروبي باعث عفونت لثه مي شوند. بنابراين، توصيه مي شود از برس هاي بين دنداني، نخ دندان، مسواک و ترجيحا خميردندان هاي مخصوص ايمپلنت استفاده گردد.
♦ افرادي که از ايمپلنت استفاده مي کنند بايد از کشيدن سيگار، خوردن قهوه و نوشيدن چاي در سه روز اول پرهيز کنند.
♦ به طور کلي استفاده از سيگار، مواد مخدر و مشروبات الکلي موفقيت کاشت ايمپلنت را کاهش مي دهند.
مزاياي ايمپلنت دنداني
 مضرات ايمپلنت دندان, مراقبت از ايمپلنت دندان
پايه ايمپلنت مانند ريشه دندان داخل استخوان قرار مي گيرد
در عين گران بودن درمان، مزايا يي همچون راحتي، مقاومت بالا، کاربردي بودن، بازگرداندن توانايي جويدن طبيعي و زيبايي فوق العاده ، باعث ميشود تا رضايت خاطر بيماران نسبت به بريجهاي ثابت يا پرتز متحرک بيشتر شود. در صورت رعايت کامل بهداشت، اين دندان ها دائمي (Lifetime) خواهند بود.
با درمان ايمپلنت، دندانهاي ديگر قرباني جايگزيني دندان از دست رفته نمي شوند. پايه ايمپلنت مانند ريشه دندان داخل استخوان قرار گرفته و استخوان فک به دليل ساپورت توسط ايمپلنت تحليل نمي رود. بنابراين فرم صورت، کمتر دستخوش تغييرات ناشي از از دست دادن دندان مي شود.
به طور معمول طول عمر ايمپلنت دندان از ساير درمانهاي جايگزين طولاني تر است و در صورت از دست رفتن ايمپلنت، امکان جايگزيني مجدد وجود دارد.
عوارض و خطرات ايمپلنت دندان
 مضرات ايمپلنت دندان, مراقبت از ايمپلنت دندان
از خطرات کاشت ايمپلنت دندان مي تواند قطع شدن اعصابي که از فک رد مي شود باشد
هر عمل جراحي داراي عوارض خاص خود مي باشد. مشکلاتي که ممکن است در زمان عمل جراحي کاشت ايمپلنت انجام شود به شرح زير است:
- خون ريزي
- عفونت
- وارد شدن آسيب به اعصاب، سينوس ها (که در قسمت فوقاني دندان هاي بالا قرار دارد) يا حفره بيني.
از جمله خطرات و عوارض کاشت ايمپلنت دندان مي تواند اشاره کرد به، هنگامي که ايمپلنت دندان براي جايگزيني دندان هاي پايين استفاده مي شود، دندان پزشک ممکن است اعصابي را که از فک رد مي شوند را به خاطر سوراخ کردن استخوان فک دچار آسيب کند.
اين مشکل مي تواند باعث ايجاد درد يا بي حسي شود. اگر در اين حالت بيمار دچار بي حسي شود، اين مشکل بخش پايين لب و گونه يا يک طرف زبان را تحت تاثير قرار مي دهد. اين مشکل ممکن است تا زمان ترميم اعصاب تا چند ماه ادامه داشته باشد. در برخي موارد، ممکن است اين مشکل دائمي شود. در فک بالا، احتمال سوراخ شدن استخوان فک و وارد شدن اين سوراخ به سينوس ها يا حفره بيني وجود دارد.
اين مشکل مي تواند باعث ايجاد عفونت در ناحيه مورد نظر شود. به منظور اجتناب از بروز اين مسئله، عکس هاي راديولوژي خاص قبل از عمل جراحي کاشت ايمپلنت دندان از وضعيت دهان بيمار تهيه مي شود تا بتواند به جراح براي تعيين محل دقيق اعصاب، سينوس ها و حفره بيني کمک کند.
چرا هزينه ايمپلنت دنداني گران است ؟
 مضرات ايمپلنت دندان, مراقبت از ايمپلنت دندان
علت گراني قيمت ايمپلنت دندان به نسبت ساير درمانهاي سنتي دندانپزشکي، هزينه فيکسچر (بخش کاشتني انواع ايمپلنت دنداني) و قطعات پروتزي (اباتمنت اصلي و بعضا موقت، آنالوگ، پيچ اباتمنت) و... که به هزينه لابراتواري چند برابري پروتز (روکش ايمپلنت) نسبت به روکش دندانهاي عادي اضافه مي شود، مي باشد.