فاطمه مهندس از محققان این طرح در این باره اظهار کرد: ترکیبات اکسیدی و سرامیکی فلزات در ابعاد نانومتری اعم از صفر بعدی، تکبعدی، دوبعدی و سهبعدی در مقایسه با حالت تودهای خود به دلیل افزایش نسبت سطح به حجم دارای خواص ویژهای هستند.
وی با بیان اینکه امروزه استفاده از این نانوساختارها در صنایع مختلف همچون انرژی و سلولهای خورشیدی، اپتوالکترونیکی، نیمه هادیها، کاتالیزورها و حوزه پزشکی قابل استفاده است، خاطر نشان کرد: با توجه به وسعت حوزه کاربردی نانوساختارهای اکسیدی و سرامیکی، روشهای شیمیایی و فیزیکی مختلفی به منظور کنترل اندازه ذرات و مورفولوژی این ترکیبات توسعه یافته است.
مهندس، از اجرای تحقیقاتی در این زمینه با عنوان سنتز و شناسایی انواع ساختارهای اکسیدی و سرامیکی خبر داد و اظهار کرد: این مطالعات در خصوص روشهای بهینهشده برای تهیه انواع نانو ساختارهای اکسیدی و سرامیکی است که در صنایع مختلف از جمله داروسازی و پزشکی، عمران، ساختمانسازی و نفت و پتروشیمی کاربردهای ویژه دارند.
وی با تاکید بر اینکه در این مطالعات نانوذرات با روشهای بهینه شده و کاملا اقتصادی تولید شد، اظهار کرد: ساخت این نانوذرات به گونهای بوده است که به جای استفاده از مواد اولیه وارداتی توانستیم برخی از نانو ساختارهای سرامیکی را با خواص ویژه زیستی، فیزیکی و شیمیایی تولید کنیم.
محقق این طرح با تاکید بر اینکه در تولید این نانوساختار از ضایعات دور ریز استفاده شد، خاطر نشان کرد: در این مطالعات از ضایعاتی چون دندان کشیده شده انسان، مرجانها و صدفهای دریایی و پوسته تخم مرغ برای استخراج نانو ذرات سرامیکی استفاده کردیم.
این پژوهشگر پسا دکتری دانشگاه صنعتی شریف تاکید کرد: نانوذرات سرامیکی تولیدشده در مواد ترمیمی دندان و استخوان و همچنین درمان بیماریهای استخوانی قابل استفاده است.
وی با اشاره به کاربردهای نانو ساختارهای اکسیدی، یادآور شد: از این نانو ساختارها میتوان در تهیه پوششهای ضد آب و بخار به عنوان کاتالیزور بهره برد، ضمن آنکه در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی نیز قابل استفاده هستند.
این طرح از سوی فاطمه مهندس در دانشگاه صنعتی شریف و با همکاری دانشگاه کاشان و به راهنمایی دکتر عبدالرضا سیمچی و دکتر مسعود صلواتینیا اجرایی شده و در نوزدهمین جشنواره جوان خوارزمی موفق به کسب رتبه سوم پژوهشهای بنیادی در گروه فناوریهای شیمیایی شده است.
منبع: ایسنا