مسعود حافظي، پژوهشگر يزدي است که در سال 89 موفق به اخذ مدرک دکتراي خود در رشته مهندسي پزشکي و گرايش بيو متريال از دانشگاه صنعتي اميرکبير شد. وي يک سال بعد با راه اندازي شرکت پرديس پژوهش فناوران يزد، قدم به وادي توليد محصولات دانش بنيان گذاشت. موفقيت هاي وي موجب شد اين شرکت در سال 96 به شرکت دانش بنيان صنعتي ارتقا يابد.
حافظي که از سال 90 با هدف توليد بايو موادهاي سراميکي آغاز به کار کرد اکنون موفق به توليد سه ماده عمده و موثر در اين حوزه شده و اکنون به دنبال اخذ مجوزهاي لازم براي توليد انبوه اين محصولات و عرضه آنها به بازار است.
توليد نسل جديد خميردندان ها
دکتر حافظي در مصاحبه با خبرنگار خبرگزاري علم و فناوري از يزد اعلام کرد: از ابتداي فعاليت اصلي ترين هدفي که مد نظر بنده بود توليد هيدروکسي آپاتيت بود که ماده اي کلسيم فسفاتي است که 70 درصد استخوان و 90 درصد از دندان ما را تشکيل مي دهد و اصلي ترين کاربرد اين ماده در جهان استفاده به عنوان جايگزين استخوان چه به صورت پودر، گرانول، خمير و يا داربست داخل استخوان است.
وي گفت: از آنجا که گرفتن مجوز براي استفاده هر ماده جديدي در داخل بدن بسيار سخت و طاقت فرسا است به ناچار به دنبال کاربردهاي ديگر اين ماده رفتيم. کاربرد در لوازم آرايشي و بهداشتي مثل خمير دندان يکي از همين موارد است. براي مثال استفاده از اين ماده در خمير دندان باعث مي شود دندان مصرف کنندگان ضد حساسيت شود. همانطور که مي دانيم در دندان ها در زمان استفاده از آب گرم و يا سرد احساس درد ايجاد مي شود، اين احساس درد به دليل حفره هايي است که بر روي دندان وجود دارد و به عصب مي خورد. از آنجا که هيدروکسي آپاتيت جنسي شبيه به دندان دارد مي تواند روي سطح دندان لايه اي ايجاد کند و باعث کاهش حساسيت از طريق مسدود کردن اين حفره ها شود.
وي ادامه داد: اين محصول در حال حاضر به صورت آزمايشگاهي به مراکزعلمي عرضه مي شود ولي توليد انبوه و استفاده در خمير دندان نياز به مجوز معاونت غذا و داروي وزارت بهداشت را دارد که هم اکنون در مراحل نهايي اخذ مجوز قرار داريم. اميدواريم مجوز غذا و دارو نهايي شود و بتوانيم محصول را به بازار عرضه کنيم.
وي تاکيد کرد: ما اولين شرکتي هستيم که در ايران به دنبال دريافت مجوز براي توليد انبوه اين ماده هستيم.
حافظي در خصوص بحث اشتغالزايي نيز بيان داشت: شش نفر نيروي انساني از رشته هاي محتلف حسابداري، شيمي، مديريت صنعتي و بايو مواد در حال حاضر در شرکت ما مشغول به فعاليت هستند و مسلما با توليد خمير دندان هاي نانو ساختار اين تعداد افزايش خواهد داشت.
ساخت شيشه زيست فعال و محلول شبيه سازي بدن
اين پژوهشگر در ادامه با اشاره به توليد شيشه زيست فعال گفت: شيشه زيست فعال، يک ترکيب مشابه شيشه هاي معمولي با تفاوتي در ترکيب است. اين ترکيب به نحوي انتخاب مي شود که زماني که وارد بدن مي شود، بدن آن را به عنوان يک ماده زيست فعال بشناسد و پس نزند. کاربرد اصلي اين محصول هم در جايگزيني استخوان و پر کننده هاي دنداني است که هم اکنون اين ماده به صورت آزمايشگاهي توسط ما توليد مي شود.
حافظي در مورد کارکرد «محلول شبيه سازي شده بدن» نيز گفت: هر ماده اي که بخواهد به عنوان ماده اي داخل بدن استفاده شود بايد برخوردش با مايعات داخل بدن سنجيده شود تا مشخص شود چه بر هم کنشي دارد، لذا محلولي درست مي شود که از لحاظ غلظت يوني خيلي شبيه پلاسماي خون انسان است و قبل از اينکه ماده اي وارد بدن انسان شود با اين محلول تست مي شود تا مشخص شود زيست فعال است يا نه و با بدن بر هم کنش مثبتي دارد يا خبر.
شيريني هاي کار پژوهشي
وي با اشاره به مشکلات اخذ مجوز گفت: قطعاً در چنين مواردي اخذ مجوز دشوار است. به خصوص اينکه ما بايد با اداره غذا و داروي تهران در ارتباط باشيم اما براي اين کار بايد از کانال يزد وارد شويم. بايد نامه نگاري ها با معاونت يزد صورت بگيرد و سپس به تهران منتقل شود. خب در انتقال نامه ها و زماني که صرف اين پروسه مي شود مشکلاتي وجود دارد ولي در نهايت اکنون در شرف اخذ مجوز قرار داريم.
وي با اشاره به سختي ها و مشکلات انجام کارهاي پژوهشي و توليدي خاطر نشان کرد: بنده سال 89 از دانشگاه فارغ التحصيل شدم و از سال 90 نيز جذب هيات علمي پژوهشگاه مواد و انرژي کرج شدم و تجربه سه سال فعاليت در اين سمت را در کارنامه خود دارم. شخصاً هر دو سيستم دانشگاهي و کار توليد را امتحان کرده ام لذا پيشنهادم به فارغ التحصيلاني که در چنين دو راهي سرگردان هستند اين است که اگر اهل سختي و چالش هستند وارد کار توليد شوند و اگر ميخواهند زندگي آرام، بي دغدغه و يک حقوق مکفي داشته باشند در محيط دانشگاهي فعاليت کنند. درست است که يک طرف امنيت شغلي تضمين شده است اما طرف ديگر نيز شيريني هاي خاص خود را دارد.
منبع: خبرگزاری آریا