در حال حاضر سطح درآمد عمومی در کشور پاسخگوی تعرفه های دندانپزشکی نیست و وزارت بهداشت نیز خدمات دندانپزشکی را در ردیف خدمات لوکس و زیبایی قرار داده است، شاید از همین رو است که بیشتر شهروندان رغبتی به مراجعه برای معاینه و جلوگیری از پوسیدگی دندان های خود نشان نمی دهند و مردم نیز به دلیل بالا بودن این هزینهها قید چک کردن و درمانهای بموقع را میزنند و معمولاً زمانی مراجعه میکنند که پوسیدگی به عصب رسیده و قیمت انجام کار هم چند برابر بیشتر شده. تازه همان موقع هم از پس هزینههای بالا برنمیآیند و در نتیجه به جای درمان دل به دریا میزنند و بعد از چند ثانیه فکر کردن، آه کوتاهی میکشند و میگویند بکش دکتر!
به گزارش شفقنا زندگی، اردیبهشت سال 93 حدود یک سال از آغاز به کار دولت تدبیر و امید گذشته بود که وزارت بهداشت اجرای طرحی با عنوان ” تحول در نظام سلامت” را با سه رویکرد حفاظت مالی از مردم، ایجاد عدالت در دسترسی به خدمات سلامت و نیز ارتقای کیفیت خدمات در بیمارستان ها کلید زد با اجرای این طرح تمامی افرادی که بیمه نبود می توانستند تحت پوشش بیمه سلامت قرار بگیرند و هزینه های پرداختی مردم از جیب خود روند معکوس نسبت به گذشته رو به خود گرفت یعنی بیماران در ازای دریافت خدمات تنها 10 درصد هزینه ها را پرداخت می کردند.
جای خالی ” دندان” در طرح تحول
اگر چه اجرای طرح تحول سلامت با تعرفه گذاری بیش از 350 خدمت موفقیت ها و دستاوردهایی را در حوزه سلامت کشور داشته است اما جای خالی خدمات دندانپزشکی که در جامعه ما هزینه های بسیار سرسام آوری دارند و بسیاری از مردم به دلیل همین هزینههای بالا قادر به مراجعه به دندانپزشکی نیستند، حجم زیادی از انتقادات به این طرح وارد کرده است و سلامت دهان و دندان مردم در این طرح مورد غفلت قرار گرفته و بیمههای مختلف درمانی حاضر به پرداخت هزینههای دندانپزشکی نیستند و در زمینه ارایه خدمات دندانپزشکی کودکان زیر 12سال در قالب طرح تحول نظام سلامت تنها به آموزش و بهداشت دندان بسنده شده است.
این در حالی است که هزینه های درمان دندان پزشکی آنچنان خانواده ها را با مشکل مواجه کرده که بسیاری ترجیح می دهند رنج بی دندانی را به جان بخرند، اما در برابر، یک بار برای چکاپ و درمان به دندان پزشک مراجعه نکنند و یا زمانی برای درمان به مطب دندان پزشکی مراجعه می کنند که کار از کار گذشته است و تنها راهکار، کشیدن دندان است.
خبرنگار شفقنا زندگی برای به تصویر کشیدن گوشه ای از درد دل های بیماران به مطب یکی از دندانپزشکان مراجعه و با چند نفر از این بیماران گفت و گو کرده است.
هزینه های دندانپزشکی به درآمدمان نمی خورد
میثم ولدی یکی از بیماران حاضر در مطب با انتقاد از هزینه های بالای دندانپزشکی گفت: بیشتر از چندین ماه است که درد زیادی در دندان هایم احساس می کنم اما چه کسی جرات دارد با این هزینه ها به دندانپزشک مراجعه کند چرا که برای رسیدگی به پوسیدگی و یا روکش یک دندان باید هزینه ای بالای 800 هزار تومان پرداخت کنم که این قیمت ها نیز مربوط به برخی دکترهایی است که به ندرت می توان پیدا کرد و هزینه سایر دندانپزشکان بسیار بالاتر از این مقدار است.
او با بیان اینکه اقشارمتوسط از عهده هزینه های دندانپزشکی بر نمی آینده، گفت : حقوق ماهیانه من که سرپرست چهار خانوار هستم یک میلیون 700 هزار است.شاید یک مراجعه به دندانپزشک سبب صرف نصف و یا تمام حقوق یک ماهم شود و به عبارتی باید فکری برای سایر هزینه هایم بکنم.
قیمت های متفاوت خدمات دندانپزشکان
این بیمار همچنین افزود: بیشتر مطب ها هزینه های ثابتی برای درد دندان دریافت نمی کنند و به عبارتی نمی توان نظارت خاصی را در بین دندانپزشکان این شهر مشاهده کرد و قیمت ها از بالای شهر تا پایین شهر تفاوت فاحشی با هم دارند. در اکثر اوقات ترجیح می دهم به کلینیک های تخصصی دولتی یا درمانگاه های خیریه که دارای تعرفه های مشخصی هستند، مراجعه کنم.
چرا مسولان سلامت دندان را جدی نمی گیرند
ملیحه جولایی از دیگر بیمارانی که برای مشکل دندان در مطلب حاضر بود با بیان اینکه توان پرداخت هزینه درمان دندانم را ندارم و هر مشکلی هم داشته باشد آن را می کشم، افزود: نمیدانم مسولان چرا سلامت دهان و دندان مردم را جدی نمی گیرید این در حالی است که بسیاری از متخصصان آن را ریشه اصلی بسیاری از بیماری ها می داند و اگر دندانها سالم باشد از بروز بسیاری از بیماری ها پیشگیری می شود.
او در ادامه تاکید کرد: مسولان که به فکر نیستند حداقل رسانه ها روی این موضوع کار کنند یک عصب کشی ساده کلی هزینه بر است چه برسد به پر کردن دندان و یا رسیدگی به آن که دمار از روزگار بیمار در می آورد . برای همین بسیاری از بیماران یا از درمان مشکل دندان های خود منصرف می شوند و یا اینکه خودشون را به هر آب و آتشی می زنند تا هزینه های آن را تامین کند.
ملیحه ادامه می دهد: به دلیل وضعیت بد اقتصادی و همچنین چند نرخی بودن هزینه های ترمیم محبور شده ام دندانی را که شاید دو یا سه ماه پیش قابل ترمیم بود، حالا بکشم. در واقع وقتی که درد دندانم اوج گرفت به دندانپزشک مراجعه کرده ام که وی نیز تشخیص داده است که باید دندانم کشیده شود، هرچند چندین دندان دیگرم نیز قابل ترمیم است اما در شرایط حاضر هزینه ای برای ترمیم آن ها ندارم.
بازار داغ دندان سازان تجربی
این بیمار 41 ساله تصریح کرد: من در اطرافیانم خانواده هایی را می شناسم که هزینه ویزیت یک بار دندانپزشک را هم ندارند و برای کشیدن دندان های پوسیده خود به یک دندانساز دستی یا تجربی که هزینه های پایین تری دارند مراجعه کردند.
نگران هزینه درمان دندان هایمان هستیم
ملیحه در ادامه گفت: بسیاری از بیماران که در شرایط اقتصادی خوبی قرار ندارند به محض مراجعه به پزشک به جای اینکه نگران مشکل دندان خود باشند نگران هزینه ها هستند و درباره قیمت ا سؤال میکند. اگر ببیند نمیتواند پول را پرداخت کند، دیگر اصلاً سراغ بقیه راهحلها نمیرود و خیلی راحت دندانش را از دست میدهد.
حال دندان های ایرانیان خوب نیست
در ادامه دکتر مجتبی مقدم دندانپزشک در گفت و با شفقنا زندگی با تاکید بر اینکه حال دندان های جامعه ایران خوب نیست افزود: آمارها نشان میدهد که به مشکلات مردم در عرصه دندان پاسخ داده نمیشود و با توجه به شرایط اقتصادی کشور و تجربه سایر کشورها نمیتوان انتظار داشت همه دندانها ترمیم شود چرا که با این حجم پوسیدگی هیچ سیستم سلامتی در جهان قابلیت ترمیم این دندانها را ندارد چرا که حجم بسیار بالاست.
عوامل پوسیدگی دندان
وی با بیان اینکه مصرف زیاد مواد قندی و همچنین نداشتن تغذیه مناسب، منجر به شیوع بیماری پوسیدگی در سطح دندان ها می شود، گفت: وضعیت پوسیدگی دندان ها در افراد 25 سال به بالا تا حدودی وخیم گزارش شده است، بطوریکه این مساله باعث شده تا فلوراید تراپی نیز برای افراد بزرگسال که با پوسیدگی دست و پنجه نرم می کنند، صورت گیرد.
درمان پوسیدگی
دکتر مقدم با بیان اینکه فلوراید تراپی به طور معمول برای جلوگیری و رفع پوسیدگی دندان کودکان و نوجوانان انجام می شود، گفت: فلورایدتراپی اکنون برای افرادی که دچار پوسیدگی شدید دندان هستند، تاثیرگذار است.
این دندانپزشک تاکید کرد: استفاده از خمیردندان های حاوی فلوراید برای افرادی که پوسیدگی دندان دارند یا می خواهند از بروز این بیماری در دندان های خود جلوگیری کنند، بسیار مفید است. همچنین رعایت بهداشت دهان و دندان و مصرف صحیح تغذیه از مهم ترین عوامل جلوگیری از ابتلا به پوسیدگی دندان است.
پیشگیری مهم ترین کمک به مشکلات بیماری های دندان
وی افزود: با توجه به شرایط موجود راهی جز پیشگیری از بروز بیماری های دندان در جامعه ما وجود ندارد چرا که در هر شرایطی نمیتوان پاسخ درمانی به این مشکلات ارائه کنیم. بنابراین باید تمام اهداف و استراتژی نظام سلامت دهان در حوزه بهداشت و پیشگیری متمرکز شود.
این دندانپزشک خاطر نشان کرد: بیماریهای دهان و دندان با بیماریهای سیستماتیک ارتباطات زیادی دارند و هزینه زیادی برای حذف آنها نیاز است. شیوع پوسیدگی دندانی در مقابل بسیاری از بیماریهای دیگر بیشتر است.
مشکل هزینه ها هر چه زودتر حل شود
دکتر مقدم با تاکید بر اینکه باید مشکل هزینه ها هر چه زودتر حل شود، گفت: زیرا افزایش این هزینهها موجب میشود تا مردم دیگر به سلامت دندان توجه نکنند و در صورتی که نتوانیم سلامت دندان را تامین کنیم، هرگز نخواهیم توانست در بخشهای دیگر سلامت موفق باشیم.
وی به تفاوت بیماری های دندان با بقیه بیماری ها پرداخت و افزود: همه بیماری ها روند پیشرونده دارند و بهبودی در آنها سخت تر است اما پوسیدگی متفاوت است چرا که پوسیدگی در سنین پایین شروع می شود و چون دندان بافت سختی دارد تقریبا ترمیم آن غیرقابل بازگشت است.
به گفته این دندانپزشک، تشخیص به موقع و طرح درمان خوب و مناسب در درمان بیماری های دهان و دندان حرف اول را می زند اما در جامعه خودمان نه آموزش مناسب داریم و نه طرح درمانی که با هزینه کم باشد و عموم مردم بتوانند از آن استفاده کنند.
نقش بیمه ها در درمان بیماری های دندان
دکتر مقدم یکی از وظایف مهم بیمهها در دنیا را کاهش یا پیشگیری از نقص عضو عنوان کرد و گفت: بیمههای درمانی به جای اینکه خدمات ترمیمی دندانپزشکی را پوشش دهند تا دندان اصلی حفظ شود، بخشی از هزینههای تهیه دندان مصنوعی را پرداخت میکنند این رویه بیمهها با اصول اولیه نظام سلامت در تناقض است.
به گزارش شفقنا زندگی، به نظر می رسد درست کردن دندان پوسیده شده برای بسیاری بیماران در جامعه یک رویا باشد. تنها نیم نگاهی به قیمت های مراکز دانشگاهی و نه خصوصی نشان می دهد که قشر حقوق بگیر توانایی پرداخت این قیمت ها را ندارد و پرداخت بسیاری از این قیمت ها، در توان افرادی که ماهانه دریافت زیر دو میلیون تومان دارند نیست اگر چه مسئولان وزارت بهداشت اخیر قول هایی در خصوص قسطی کردن پرداخت هزینه های دندانپزشکی و برخی تسهیلات دیگر در این عرصه را داده اند اما باید منتظر شد و دید این قول ها توسط این مسولان آن هم در اوایل آغاز کار دولت دوازدهم عملیاتی می شود یا در مرحله شعار متوقف و در نهایت به بایگانی سپرده خواهد شد.
منبع: شفقنا زندگی