DentOnline
در سازمان نظام‌پزشکی فراکسیون دندان‌پزشکان تشکیل شود
در سازمان نظام‌پزشکی فراکسیون دندان‌پزشکان تشکیل شود

گفتگو با دکتر حسن رزمی، درباره کارنامه سازمان نظام‌پزشکی و راهکارهای تأثیرگذارتر شدن اقدامات نمایندگان دندان‌پزشک

انتخابات سازمان نظام پزشکی پیش رو است و هر یک از افراد، از نقطه نظر خود ویژگی‌هایی برای کاندیداهای اصلح قائل هستند. به همین مناسبت، با دکتر حسن رزمی، عضو شورای سلامت دهان و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، به عنوان یک چهره علمی و صنفی دندان‌پزشکی درباره انتخابات پیش رو و کارنامه سازمان نظام پزشکی در دوره ششم گفتگویی داشتیم که پیش روی شماست:

آقای دکتر رزمی! آیا به اعتقاد شما دارا بودن پست دولتی یا وابستگی به شوراها و انجمن‌ها، می‌تواند سبب شود اعضای هیات مدیره سازمان نظام پزشکی به دلیل در خطر دیدن منافع خود، از مطالبات صنفی دست بکشند؟
طبیعتاً انتخابات هیات مدیره یک سازمان، سبب می‌شود به سبقه افرادی که به عنوان نمایندگان صنف ما در آن حضور دارند نگاهی بیندازیم. اگر بخواهم به این سؤال به صورت دقیق و شفاف پاسخ بدهم، باید بگویم نگاهی به عملکرد نمایندگان دندان‌پزشکان در سازمان نظام‌پزشکی، نشان می‌دهد که این نگرانی وجود دارد. هرچند داشتن پست دولتی برای کاندید شدن در انتخابات سازمان نظام‌پزشکی منع قانونی ندارد، اما واقعیت امر این است که اصولاً وقتی این افراد وارد سازمانی می‌شوند که بنا است عملکرد غیر دولتی داشته باشد و در ضمن حافظ و مدافع حقوق افرادی باشد که به آنان رأی داده‌اند، طبعاً ممکن است در تصمیمات خود به محافظه کاری‌هایی که عملکرد آنان را تحت الشعاع قرار می‌دهد دچار شوند. به اعتقاد من در یک یا دو دوره اخیر، محافظه‌کاری‌هایی را از نمایندگان اقشار مختلف گروه پزشکی به خصوص دندان‌پزشکی شاهد بودیم و دلیل آن، عضو بودن این افراد در دستگاه‌های دولتی بوده است که آنان را از موضع‌گیری واقعی دور کرده است. بنابراین معتقدم اگر این نمایندگان در نهادهای دولتی عضو نباشند یا عضو فعالی در بخش خصوصی نباشند، هم می‌توانند بسیار شفاف‌تر موضع‌گیری کنند و هم وقت بیشتری را به فعالیت‌های صنفی که بنا به مسئولیت خود در سازمان نظام‌پزشکی، باید پی گیر آن باشند اختصاص دهند.

بنابراین آیا می‌توان این موضوع را به عنوان یک اصل در انتخاب کاندیدای نظام‌پزشکی در نظر گرفت؟
خوب است همکاران سعی کنند افرادی را انتخاب کنند که قادر به صرف وقت بیشتر، حضور مؤثرتر و موضع‌گیری و تصمیم‌گیری شفاف‌تری باشند. به اعتقاد من افراد جوان‌تر و آزادتر و افرادی که دارای نگاه عمیق‌تری نسبت به دندان‌پزشکی هستند، برای این منظور ارجحیت دارند. در ضمن اگر افرادی که در دوره‌های قبل عضو هیات مدیره سازمان بودند بیلان کاری خود را عرضه کنند قطعاً می‌تواند در انتخاب آن‌ها تأثیرگذار باشد.

آیا موافق هستید که نمایندگان دندان‌پزشک در شورای عالی سازمان نظام پزشکی، موضع‌گیری قابل توجهی درباره دغدغه‌های مهم جامعه دندان‌پزشکی مانند کتب ملی یا اعتراضات متعهدین ضریب کا یا بهداشتکاران نداشتند؟
بله. از طرف سازمان نظام پزشکی موضع‌گیری مشخص و شفافی درباره ضریب کا، طرح بهداشتکاران، کتب ملی، بیمه‌ها و تعرفه‌ها دیده نشد. در حالی که این مسائل دغدغه‌های اصلی حوزه دندان‌پزشکی هستند که به طور جدی مورد تحلیل قرار می‌گیرند و نظرات مختلفی درباره آن‌ها عنوان می‌شود. البته در بحث بهداشتکاران شاهد موضع‌گیری‌هایی گاه موافق و گاه مخالف بودیم، اما اعضای شورای عالی سازمان نظام‌پزشکی، نه از این موضع، بلکه از یک موضع انفرادی، نظرات شخصی خود را بیان کردند و می‌توان گفت چنین نظراتی را در قالب سازمان نظام پزشکی که می‌تواند پشتوانه قوی برای جامعه پزشکی باشد، مشاهده نکردیم.

اصلاً سازمان نظام پزشکی، تا چه حد می‌تواند جریان ساز باشد و در مسائل صنفی تغییر ایجاد کند؟
اعتقاد و پیشنهاد شخصی من این است که اگر همکاران دندان‌پزشک که در شهرستان‌ها و استان‌های مختلف سراسر کشور به عنوان نمایندگان دندان‌پزشکان انتخاب می‌شوند، بتوانند در سازمان نظام پزشکی یک فراکسیون دندان‌پزشکی تشکیل بدهند و به طور غیررسمی، اما مؤثر با یکدیگر ارتباطات سازمان یافته‌ای داشته باشند، می‌توانند مطالبات دندان‌پزشکان کشور را آنالیز کنند و با ارتباطات قوی با نهادهای دولتی و با پشتوانه سازمان نظام پزشکی آن‌ها را پی گیری کنند. بنابراین به نظر من اگر فراکسیون دندان‌پزشکان تشکیل شود و در سازمان نظام پزشکی به‌عنوان یک پارلمان قرار بگیرد، قطعاً می‌تواند اقدامات مؤثرتری انجام دهد و همچنین همکاران غیر دندان‌پزشک سازمان نظام پزشکی را بهتر برای محقق شدن این مطالبات توجیه کند. چرا که در حال حاضر دندان‌پزشکان در سازمان‌های نظام پزشکی پراکنده هستند و این امر، سبب کمرنگ شدن اقدامات آن‌ها می‌شود. کما اینکه در دوره قبلی فعالیت سازمان نظام‌پزشکی، نمایندگان دندان‌پزشک از پتانسیل موجود در سازمان استفاده نکردند یا حداقل در سطح کشور بازتاب مؤثری از اقدامات آنان ندیدیم. چرا که متأسفانه دندان‌پزشکان در سایه پزشکان قرار می‌گیرند و عمدتاً بسیار بسیار کم‌فروغ و کمرنگ ظاهر می‌شوند.

 در ششمین دوره انتخابات سازمان نظام‌پزشکی، شاهد بودیم تنها ده درصد از واجدین شرایط، رأی خود را در صندوق‌ها انداختند. دلیل این بی‌تفاوتی را در چه می‌بینید؟
متأسفانه در حال حاضر، رغبت و تمایل همکاران برای حضور در انتخابات سازمان نظام پزشکی که فرصت ارزشمندی به شمار می‌رود بسیار کمرنگ است، البته آنالیز چرایی این اتفاق بسیار سخت است، اما برداشت من این است که شاید نهادهای مرتبط با حوزه دندان‌پزشکی، نتوانسته‌اند آن طور که باید و شاید در عرصه‌های مختلف با همکاران خود ارتباط تنگاتنگی ایجاد کنند و این عدم ارتباط و عدم توجه به مطالبات، که بسیاری از آن‌ها به جا است و ممکن است با تعامل و گفتگو بتوان آن‌ها را حل و فصل کرد، خود به خود بر بی انگیزگی و کمرنگی حضور در این عرصه تأثیر گذاشته است. بنابراین، معتقدم حضور افراد جوان، علاقه‌مند و پرانرژی که دارای برنامه و وقت آزاد باشند، می‌تواند این فضا را تغییر دهد تا همکاران احساس کنند نمایندگانی که به سازمان می‌فرستند، کارآمد هستند. در ضمن باید توجه داشته باشیم اگر نمایندگان صنف ما در سازمان نظام‌پزشکی، دارای پشتوانه رأی بالایی باشند، از اقتدار بیشتری برخوردار خواهند بود. امیدوار هستم در این دوره، جوانان پرانرژی برای هیات مدیره سازمان انتخاب شوند و باید بگویم ای کاش افرادی که دورانی از فعالیت صنفی را تجربه کرده‌اند و عملکرد خود را به منصه ظهور رسانده‌اند، فرصت را به نیروهای جوان‌تر می‌دادند و به جای اینکه خود به عنوان یک رقیب در این عرصه حضور پیدا کنند، در حاشیه، به انتقال تجربه می‌پرداختند. به شخصه معتقدم باید تمرین کنیم که قادر باشیم از اشغال پست‌ها و مناصبی که آن‌ها را تجربه کرده و توانمندی‌هایمان را در آن‌ها نشان داده‌ایم، خودداری کنیم و میدان را به جوان‌ترها بدهیم تا بتوانند با ایده‌های جدیدتری در این حوزه کارایی بیشتری از خود نشان دهند.

آیا به اعتقاد شما در حال حاضر، جامعه پزشکی کشور آمادگی برگزاری انتخابات سازمان نظام‌پزشکی را به صورت الکترونیک را دارد؟
برگزاری هفتمین انتخابات سازمان نظام‌پزشکی به صورت الکترونیک، از این نظر که می‌تواند میزان مشارکت افراد را بالا ببرد یک فرصت به شمار می‌رود، اما از این باب که اولین تجربه جامعه پزشکی است ممکن است با مشکلاتی مواجه باشد که امید است با نظارت‌های مناسب کاهش یابند. به اعتقاد من در مجموع، محاسن انتخابات الکترونیک بیشتر از معایب آن است و به صلاح است این انتخابات الکترونیکی برگزار شود.

 

منبع: دندانه